27.01.2013

Chleb pszenny na drożdżach

Chleb pszenny na drożdżach, który upiekłam niedawno z przepisu Fannie Farmer na pewno nieraz zagości na moim stole. To klasyczny, pszenny chleb, który w swoim przepisie zawiera kilka składników, których zwykle nie używamy do wypieku chleba- ubite na sztywno białko i emulsję z mąki kukurydzianej do posmarowania chleba.
Dotąd chleb smarowałam albo roztrzepanym jajkiem, mlekiem albo tłuszczem. A tu Panna Farmer wskazała, że należy go posmarować masą z wody, soli i mąki kukurydzianej. Z zaciekawieniem podeszłam do eksperymentu, którego efekt przerósł moje oczekiwania. Posmarowanie chleba emulsją kukurydzianą sprawiło, że bochenki po pierwsze zabarwiły się na piękny, złoty kolor, a po drugie skórka stała się chrupiąca, ale zarazem niezbyt sucha.
Co ważne, chleb zachowuje świeżość przez klika dni. 

chleb pszenny, przepis na chleb, chleb na drożdżach, chleb francuski

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut + 2,5 godziny ( wyrośnięcie chleba) + 50 minut (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • rondelek
  • miska
  • robot kuchenny lub silna para rąk
  • papier do pieczenia
  • naczynie żaroodporne
SKŁADNIKI: 
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 7 g drożdży suszonych rozpuszczonych w 100 ml ciepłej wody
  • 2 białka ubite na sztywno
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 ml zimnej wody

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W misce umieszczamy wodę, dodajemy cukier, 1 łyżkę soli i olej.Całość dokładnie mieszamy.
  2. Po tym czasie dodajemy 1 szklankę mąki pszennej, całość mieszamy ( łyżką lub przy pomocy przystawki do ciasta drożdżowego)
  3. Następnie wlewamy drożdże i ½ szklanki mąki pszennej  i znów całość mieszamy.
  4.  Po tym czasie stopniowo dodajemy białka, cały czas mieszając a na końcu resztę mąki pszennej.
  5. Gdy wszystkie składniki są już w miscezagniatamy ciasto ręcznie lub przy pomocy roboty kuchennego przez około 5- 10 minut.
  6. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
  7. Po tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia, obsypujemy ją połową z 3 łyżeczek mąki kukurydzianej.
  8. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, z każdej formujemy bochenek chleba i układamy na blasze, którą ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce czekając, aż chlebki podwoją swoją objętość.
  9. W rondelku podgrzewamy pozostałą część mąki kukurydzianej, ½ łyżeczki soli i 100 ml zimnej wody aż masa stanie się gęsta.
  10. Tak przygotowaną emulsją smarujemy wyrośnięte chlebki a następnie robimy poprzeczne nacięcia przy pomocy ostrego noża.
  11. Naczynie żaroodporne napełniamy zimną wodą i wstawiamy na dno piekarnika.
  12. Piekarnik nastawiamy do temperatury 230°C, wstawiamy chleb a po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 30-35 minut.
  13. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.


WŁALA :)

3 komentarze :

Iwona Rafał Bortniczuk pisze...

Fajny patent z tą mączką kukurydzianą. Czekamy na kolejne odkrycia retro cookingu :)

Anonimowy pisze...

W podanych składnikach nie ma masła. w pierwszym punkcie już masło się znalazło.
CHYBA GDZIEŚ WYSTĄPIŁ BŁĄD !!!!!!

Biedronka pisze...

Spokojnie. Rozpędziłam się przepisem. Jest olej, więc masła nie trzeba :) Dziękuję za czujność!

font-family: 'Comfortaa', cursive;