08.12.2012

Sernik wytrawny łososiowy

Dziś przedstawiam Wam pierwszą odsłonę dań, które zagoszczą na naszym świątecznym stole. Sernik z łososia to doskonała propozycja również na sylwestrową noc,w którą jak wiadomo "rybka lubi pływać" :).
Pomysł na sernik pochodzi z tej strony- poddałam go jednak niewielkim modyfikacjom. Poniższa propozycja należy do gatunku "przepisów patentów", które dają nieograniczone możliwości. Postaram się w okresie karnawału pokazać Wam zupełnie inną odsłonę sernika bazującą na dzisiejszym przepisie. 

łosoś, przystawka, sernik wytrawny

POZIOM TRUDNOŚCI: średni
CZAS PRZYGOTOWANIA:  30 minut + 12 godzin ( schłodzenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • rondelek
  • miska
  • tortownica
  • blender
  • mikser
SKŁADNIKI: 
  • 2 szklanki krakersów
  • 100g roztopionego masła
  • 1 kg sera sernikowego śmietankowego
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 4 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 200- 250g wędzonego łososia ( nie musi być w jednym kawałku)
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • 2 ½ łyżki żelatyny
  • 100ml gorącej wody
  • koperek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W blenderze kruszymy krakersy na drobny piasek. Tak rozdrobnione krakersy mieszamy z roztopionym masłem.
  2. Na blachę wsypujemy masę krakersową i dokładnie ugniatamy tak, by powstał nam spód do sernika (czasem używam do tego drewnianego ustrojstwa do rozgniatania ziemniaków). Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki.
  3. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i zostawiamy do ostygnięcia.
  4. W blenderze rozdrabniamy łososia ze śmietaną ( jeśli lubimy większe kawałki ryby- łososia można po prostu posiekać i wymieszać ze śmietaną).
  5. W mikserze ubijamy ser z solą,pieprzem, czosnkiem i skórką z cytryny na jednolitą masę.
  6. Dodajemy łososia ze śmietaną i dalej miksujemy.
  7. Na końcu wlewamy żelatynę i miskujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut.
  8. Tak przygotowaną masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) aż stężeje.
  9. Przed podaniem sernik dekorujemy koperkiem. 
WŁALA :)

5 komentarzy :

Agnieszka pisze...

I ... to jest smaczne???...

Biedronka pisze...

Bardzo :) Jak lubisz twarożek z łososiem to będzie Ci pasować :D

Mariola pisze...

Czysta rozpusta,smacznie:)właśnie przeglądam przepisy i ten sernik to chyba dla mnie,zapraszam do siebie na pstrąga łososiowatego:)

Anonimowy pisze...

Jakiej wielkosci tortownica? Anna

Biedronka pisze...

Aniu, ja używam standardowej- 24-26 cm. To jest ta najbardziej popularna tortownica. Pozdrawiam

font-family: 'Comfortaa', cursive;