30.12.2012

Sernik czekoladowy

Ten rok, choć na początku bardzo trudny, okazał się bardzo udanym. O ile 365 dni temu życzyłam sobie, by kolejny rok był lepszy od poprzedniego, o tyle jutro będę życzyć sobie i Panu Biedronkowi aby 2013 nie był gorszy od roku, który właśnie dobiega końca. 
Mam nadzieję, że jutrzejszą noc spędzicie tak jak lubicie najbardziej- na szalonym balu, swojskiej domówce, przy komputerze czy w łóżku z ulubioną książką i kubkiem gorącej herbaty. Sylwester to zresztą noc jak każda inna i już dziś życzę Wam aby w każdym kolejnym dniu odnaleźć coś niepowtarzalnego i wyjątkowego :) 
Ponieważ nie wierzę w przesąd, że jaki Nowy Rok taki cały rok (gdyby to porzekadło się sprawdziło oj byłoby dziś ze mną bardzo źle)  trzymam kciuki, aby nie męczył Was zbytnio kac no i abyście nie zapomnieli włączyć Trójki w której będzie leciała kolejna odsłona "Topu Wszechczasu"!

Specjalnie dla Was przedstawiam dziś przepis na przepyszny, mocno czekoladowy sernik ze szczególnym podziękowaniem za Wasze "pospolite ruszenie" w związku z moim udziałem w konkursie BlogerChef. :) 
Przepis inspirowany propozycją na sernik czekoladowy znajdującą się u Dorotki z Moich Wypieków. 

przepis na sernik, sernik czekoladowy

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  15 minut + 1 godzina (pieczenie) + 12 godzin (schłodzenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • piekarnik
  • rondelek
  • miska
  • mikser
  • papier do pieczenia
  • blender
  • folia aluminiowa
SKŁADNIKI: 
(wszystkie w temperaturze pokojowej)
  • 1,5 szklanki ciastek typu digestive ( możecie je zrobić sami z tego przepisu ) 
  • 70g roztopionego masła
  • 30g gorzkiej czekolady startej na grubej tarce
  • 40g zrumienionych na suchej patelni i posiekanych płatków migdałowych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 750g sera śmietankowego przeznaczonego na serniki
  • 185g brązowego cukru
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200ml śmietany kremówki
  • Skórka starta z 1 pomarańczy.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Do blendera wrzucamy ciastka i kruszymy je do uzyskania konsystencji piasku.
  2. Tak rozdrobnione ciastka mieszamy z roztopionym masłem, startą czekolada, migdałami i brązowym cukrem.
  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wsypujemy masę ciasteczkową i dokładnie ugniatamy tak, by powstał nam spód do sernika (czasem używam do tego drewnianego ustrojstwa do rozgniatania ziemniaków). Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki.
  4. Piekarnik nastawiamy na 160°C.
  5. Do miski miksera wkładamy ser i dokładnie ubijamy mikserem.
  6. Następnie dodajemy  cukier i miksujemy na gładko.
  7. Gdy ser z cukrem się połączy dodajemy po kolei jajka, jedno za drugim, dalej ubijając.
  8. Następnie dodajemy śmietanę kremówkę i skórkę pomarańczową, po czym mieszamy całość na gładką masę.
  9. Masę serową wylewamy na schłodzony spód.
  10. Sernik wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 70 minut.
  11. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy w formie i wkładamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.

WŁALA :)


3 komentarze :

Olcia pisze...

takie pyszności o tej porze oglądam,sama się torturuję.....Mniam az slinka cieknie

gin pisze...

Bardzo apetyczny. Muszę w końcu upiec jakiś sernik, bo już mi tęskno :)

Biedronka pisze...

Ten doskonale łączy tęsknotę za sernikiem z niekończącym się apetytem na czekoladę :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;