29.12.2012

Ruskie pierogi z boczkiem wędzonym

Dziś zapraszam Was na pierogi ruskie z dodatkiem boczku wędzonego. Osoby wrażliwe na eksperymenty z klasycznymi, polskimi przepisami proszę o ominięcie poniższego wpisu (dodatek boczku do ruskich to niemalże prowokacja)  :) 
Przez długi okres czasu pierogi ruskie w tym wykonaniu nie miały wstępu do mojej kuchni, a to za sprawą niezbyt dobrej wiadomości, którą kiedyś przekazał mi Pan Biedronek podczas lepienia pierogów. Od tamtej pory danie to kojarzyło mi się wyłącznie ze złymi nowinami. Na szczęście wszystko dobre co się dobrze kończy i całkiem niedawno pierogi ruskie z boczkiem wędzonym zawitały z powrotem do biedronkowego świata.
Ciekawa jestem, czy i Wy macie dania, które ze względów niedotyczących smaku/zapachu/wyglądu nie goszczą na Waszym stole? 

pierogi ruskie przepis, ruskie pierogi
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • duży garnek
  • wałek
  • patelnia
  • rozgniatacz/praska do ziemniaków (opcjonalnie maszynka do mielenia mięsa)
  • miska
  • szklanka
SKŁADNIKI: 
  • szklanka mleka
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag dobrego sera białego
  • 4 duże posiekane cebule
  • 20 dag boczku wędzonego drobno posiekanego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Z mąki i mleka przygotowujemy ciasto na pierogi i wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne.
  2. Boczek podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący i aż wytopi się z niego tłuszczyk, dodajemy cebulę i całość smażymy do momentu, gdy cebula zmięknie.
  3. Ziemniaki i twaróg rozgniatamy przy użyciu praski lub rozgniatacza do ziemniaków. Jeśli nie lubimy grudek z sera białego- możemy całość przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
  4. Do ziemniaków i twarogu dodajemy cebulę i boczek, całość lekko solimy i doprawiamy sporą ilością pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Ciasto rozwałkujemy na grubość około 2 mm, szklanką wykrawamy pierogi, nakładamy farsz, dokładnie zlepiamy.
  6. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oliwy. Do wrzącej wody wrzucamy gotowe pierogi. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, czekamy około 1 minuty przed ich wyjęciem.
  7. Gotowe pierogi możecie polać śmietaną, oliwą, posypać podsmażoną cebulką czy też podsmażyć na patelni.


WŁALA :)


1 komentarz :

blogg pisze...

baaardzo dobre pierogi, jeszcze takich nie jadlem :) ale dodalam H.K - boczek - bo uwazam te meisko za dobre gatunkowo, moze taka mala sugstia dla innych

font-family: 'Comfortaa', cursive;