12.12.2012

Pomidorowa zupa z soczewicą

Do tej pory z soczewicą było mi raczej nie po drodze. Nie wiem czemu, ale ze sceptycyzmem podchodzę do wszelkich substytutów białka zwierzęcego propagowanych przez wegetarian. Może dlatego, że moje eksperymentowanie z dietą bezmięsną zakończyło się dość szybko przez to, że mój organizm bardzo dobitnie pokazał mi, gdzie ma moją zmianę sposobu odżywiania :)
Do soczewicy przekonałam się dopiero podczas tegorocznych wakacji i pokochałam ją od pierwszego kęsa. Dlatego też nie mogło jej zabraknąć podczas obiadu inspirowanego kuchnią arabską, który przygotowałam w ubiegłą niedzielę. 
Śmiem twierdzić, że wegetariańska wersja pomidorówki w poniższym wydaniu jest lepsza od tej, gotowanej na wywarze wołowym.

zupa z soczewicy, zupa pomidorowa


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA:  1,5 godziny

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • duży garnek
  • średni garnek
  • blender
  • sitko
SKŁADNIKI: 
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 kawałki selera
  • 2 ząbki obranego czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 3 łyżki sosu sojowego ( lub 2 łyżki sosu rybnego z 1 łyżką sosu sojowego)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 litr passaty pomidorowej lub gęstego soku pomidorowego
  • 25 dag czerwonej soczewicy
  • 1 mały jogurt naturalny ( opcjonalnie) 
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Do średniego garnka wkładamy 1 marchewkę, 1 cebulę, 1 pietruszkę i kawałek selera, wrzucamy ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu, zalewamy zimną wodą i gotujemy wywar aż warzywa będą miękkie.
  2. Pozostałą włoszczyznę kroimy na kawałki średniej wielkości. 
  3. W dużym garnku roztapiamy masło i wrzucamy warzywa, po czym dusimy do momentu, aż zeszkli się cebula ( kilka minut). 
  4. Następnie na garnku kładziemy sitko i wlewamy wywar warzywny. Pozostałych z wywaru warzyw nie wyrzucamy!
  5. Do zupy dodajemy pozostałe przyprawy i  pomidory z puszki i całość gotujemy 10 minut  licząc od momentu doprowadzenia zupy do wrzenia.
  6. Następnie dolewamy passatę lub sok pomidorowy i gotujemy kolejne 10 minut licząc od momentu doprowadzenia zupy do wrzenia.
  7. Po tym czasie do zupy wrzucamy warzywa pozostałe z gotowania wywaru i całość miksujemy blenderem do momentu uzyskania jednolitej masy.
  8. Następnie do zupy dodajemy opłukaną soczewicę i gotujemy 10-15 minut aż soczewica będzie miękka. 
  9. Gorącą zupę wlewamy na talerze. Jeśli chcemy, możemy ją zabielić łyżką jogurtu naturalnego. 
WŁALA :)

2 komentarze :

W kuchni Uli pisze...

pysznie wygląda ta zupka :) http://wkuchniuli.blogspot.com/

Biedronka pisze...

Zapewniam Cię że równie dobrze smakuje :D

font-family: 'Comfortaa', cursive;