10.12.2012

Pierniczki pepparkakor

"Pani kierowniczko jak jest zima to musi być zimno, pani kierowniczko- takie jest odwieczne prawo natury"- to jeden z moich ulubionych cytatów z pewnego filmu o sporcie ;). Ja dodałabym do tego jeszcze jedno -> "Pani kierowniczko, jak jest grudzień to muszą być pierniczki!".
Jeśli jeszcze nie zabraliście się za pieczenie tegorocznej partii choinek, serduszek i gwiazdek- skorzystajcie z poniższego przepisu. W zeszłym tygodniu poleciłam go pewnej świeżo upieczonej pani domu i dziś, ku mojej radości otrzymałam informację, że ich wykonanie wcale nie było takie trudne a misja zakończyła się sukcesem :) 
Przepis pochodzi od Dorotki z moich wypieków.

Z poniższych proporcji otrzymacie około 100-150 ciasteczek. 

pierniczki, lukrowanie, dekorowanie pierniczków

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  40 minut + 2 godziny (schłodzenie) + 1 godzina (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • rondelek
  • miska
  • papier do pieczenia
  • folia spożywcza
  • stolnica silikonowa (opcjonalnie)
  • papier do pieczenia
  • drewniana łyżka lub robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego
SKŁADNIKI: 
  • 150 g melasy lub miodu połączonego z 2 łyżkami dobrego kakao
  • 110 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 375 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej, przygotowanej wg tego przepisu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W rondelku podgrzewamy melasę ( lub miód wymieszany z kakao), masło i cukier mieszając od czasu do czasu.
  2. Tak przygotowaną masę odstawiamy na około 30 minut do ostygnięcia.
  3. W dużej misce mieszamy suche składniki.
  4. Do melasy wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mokre składniki wlewamy do suchych składników i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. 
  5. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
  6. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto na stolnicy silikonowej lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wycinamy foremkami dowolne kształty.
  7. Pierniczki pieczemy w temperaturze 175ºC przez 8 - 10 minut ( aż ich brzegi zaczną się rumienić) 
  8. Gotowe ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
  9. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce.  
WŁALA :)

5 komentarzy :

Justyna Pawłowska pisze...

oj Asiuniu to moje ulubione, właśnie się za nie biorę...

Biedronka pisze...

Jak tradycja to tradycja :)

Justyna Oracz pisze...

a te pierniczki są od razu miękkie czy też muszą mieć trochę czasu?

Biedronka pisze...

Potrzebują czasu, ale jak do pudełka z pierniczkami włożysz skórkę jabłka zawiniętą w kawałek ściereczki lub gazy ( najlepiej tak, by pierniczki nie mały bezpośredniego kontaktu ze skórką) to w ciągu doby będą mięciutkie!

Justyna Oracz pisze...

Wiesz, że dokładnie to chciałam przeczytać? :) Dzięki :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;