18.12.2012

Naleśniki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie i alkoholu

Dzisiejsza propozycja to idealne danie zarówno na lunch, niedzielne śniadanie jak i deser. Szczególnie polecam go wszystkim pracusiom, którzy w gorączce przedświątecznej nocy nie mają ani czasu ani siły na przygotowanie tradycyjnego obiadu.
Dzięki zawartości Waszego ulubionego alkoholu (ja dodałam whisky wymieszane z amaretto ale z powodzeniem będzie pasował tu także rum, koniak czy sherry), w którym zanurzamy gruszki możecie podarować sobie "odrobinę luksusu", zanim na dobre zrelaksujecie się w świąteczne dni :) .
Jeśli nie macie czasu na przyrządzenie naleśników- zróbcie tosty francuskie wg tego przepisu i podajcie z gruszkami. Będzie równie pysznie :)

przepis na naleśniki, ciasto naleśnikowe, naleśniki inaczej


POZIOM TRUDNOŚCI:  łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
SKŁADNIKI:
  • 2 obrane i pokrojone w półplasterki gruszki
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki whisky, amaretto, rumu, koniaku (ja zmieszałam whisky z amaretto)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g ricotty, serka wiejskiego lub twarogu sernikowego. 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Miód mieszamy z rumem i cynamonem w wlewamy na rozgrzaną wcześniej patelnię. 
  2. Następnie dodajemy gruszki i całość dusimy przez 5 minut na małym ogniu, po czym zdejmujemy pokrywkę i smażymy całość kolejne 10 minut.
  3. Naleśniki smarujemy ricottą lub innym serkiem, nakładamy porcję gruszek i całość zawijamy. 
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;