04.12.2012

Naleśniki- przepis podstawowy

Pierwsza połowa grudnia to czas totalnego zabiegania- prezenty, opracowywanie świątecznego menu, przedświąteczne porządki...W takie dni, gdy nie mam pomysłu na lunch często ratuję się naleśnikami z różnego rodzaju nadzieniem. Zanim jednak przedstawię Wam farsze, które ostatnio pojawiły się na moim stolę- podzielę się z Wami przepisem na naleśniki IDEALNE. Receptury na najlepsze naleśniki szukałam długo, aż w końcu metodą prób i błędów misja została zakończona SUKCESEM:) Tym większym, że ich wykonanie jest banalnie proste!

przepis na naleśniki, ciasto na naleśniki, najlepsze naleśniki
POZIOM TRUDNOŚCI:  łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  około 1 godziny
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • mikser
  • miska
  • patelnia 
SKŁADNIKI:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 240 ml mleka
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA DIABELSKIEGO CIASTA:
  1. Do miski wrzucamy wszystkie składniki oprócz oleju. Całość miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na co najmniej 30 minut. 
  2. Po tym czasie dodajemy olej, całość mieszamy.
  3. Na rozgrzaną patelnię nalewamy niewielką ilość ciasta naleśnikowego i smażymy z obydwu stron aż naleśnik się lekko zarumieni. 
WŁALA:)

2 komentarze :

Artur pisze...

Miły i przyjemny wpis dla czytelnika
Ja bym dodał wlanie wszystkich plynów pożniej reszte składników ponieważ skracamy czas miksowania i ilość grudek w ciesie ale to tylko moja mala uwaga^^
pozdrawiam

Biedronka pisze...

Dziękuję za radę i komentarz :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;