15.12.2012

Marcepan

O ile ja należę do klanu zadeklarowanych czekoladoholików, to rodzina Pana Biedronka zdecydowanie zalicza się do grupy marcepanożerców. Dlatego też zrobienie przeze mnie marcepanu było tylko kwestią czasu. Domowy marcepan ma, oprócz względów ekonomicznych (jej zrobienie wychodzi po prostu taniej niż kupno gotowej masy) ma tę zaletę, że nie zawiera absolutnie żadnych, sztucznych dodatków. Jeśli jeszcze dodam, że jego wykonanie jest banalnie proste- jestem pewna, że kupna wersja masy marcepanowej dostanie zakaz wjazdu do Waszej kuchni :) 
Z podanych proporcji otrzymacie około 500-600 g masy marcepanowej.

domowy marcepan, jak zrobić marcepan
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • blender
  • miska
  • para silnych rąk 
SKŁADNIKI: 
  • 250 g płatków migdałowych ( lub całych, obranych migdałów) 
  • 250 g cukru pudru
  • 30 ml amaretto
  • 1 łyżka oleju migdałowego (lub aromatu migdałowego)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Migdały wrzucamy do blendera i miksujemy do momentu, gdy powstanie miazga (tzn. gdy mocno rozdrobnione migdały zaczną się kleić)
  2. Następnie do blendera dodajemy cukier puder i miksujemy około 1 minuty.
  3. Po tym czasie, gdy cukier dobrze wymiesza się z migdałami wlewamy amaretto i 1 łyżkę oleju lub aromatu migdałowego. 
  4. Całość miksujemy około 2-3 minut. 
  5. Po tym czasie wyciągamy masę, dzielimy na 2-3 części i każdą z nich wyrabiamy, aż uzyskamy konsystencję zbliżoną do kruchego ciasta. Jeśli masa nie chce się kleić dodajemy kilka kropel oleju lub aromatu migdałowego.
  6. Tak przygotowaną masę możemy trzymać w lodówce do kilku tygodni.
WŁALA :)

4 komentarze :

Anika pisze...

Świetny przepis! Dodaję do ulubionych!:)

Anonimowy pisze...

podświadomie czekałam na ten przepis, Wols już przebiera nóżkami :)

Biedronka pisze...

Ucałowania dla Wolsa. Jak Tosia ma jakieś życzenie to też chętnie je zwizualizuję na blogu :D

Biedronka pisze...

Super Bardzo mnie to cieszy :D

font-family: 'Comfortaa', cursive;