20.12.2012

Duszony łosoś z ziemniakami i kuminem

Dziś zapraszam Was na kolejny, ekspresowy obiad. Co więcej,  jest tak prosty w wykonaniu, że z powodzeniem możecie zlecić jego wykonanie tym domownikom, którzy są tak uzdolnieni kulinarnie, że potrafią przypalić nawet wodę :)

Przepis na ten sposób podania łososia poznałam na warsztatach organizowanych przez portal Polska Gotuje. 

filet z łososia, łosoś duszony

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • rondel
  • patelnia
  • miska
SKŁADNIKI: 
  • 400 g filetu z łososia
  •  2 posiekane dymki
  • 3 obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki
  • 1 pokrojona w paski czerwona papryka
  • 60 g oliwy z oliwek ( 40 ml do smażenia łososia i 20 ml do smażenia rukoli )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
  • opakowanie rukoli
  • 200 g groszku mrożonego
  • 100 ml białego wina do podlania rukoli
  •   2 łyżki mąki
  •  sól i pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1.  Łososia solimy i pieprzymy, kroimy na 3 cm kawałki i smażymy na oliwie z oliwek.
  2. Dodajemy posiekany czosnek, dymkę, kumin i zieloną pietruszkę i całość podsmażamy. Dodajemy wino, ziemniaki i paprykę. Podlewamy wodą i około 20 minut dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Następnie wyjmujemy rybę i redukujemy sos na bardzo dużym ogniu ciągle mieszając.
  3.  Rozmrożony groszek wrzucamy do rondla na rozgrzaną oliwę, smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy rukolę i podlewamy winem. Po odparowaniu wina całość doprawiamy.
WŁALA :)

2 komentarze :

Praliné pisze...

smacznie :)

Biedronka pisze...

i prosto- tak lubię najbardziej :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;