26.12.2012

Ciasto migdałowo-sezamowe

Poniższe ciasto migdałowo-sezamowe zrobiłam pierwszy raz dwa tygodnie temu jako zwieńczenie obiadu w stylu arabskim, który wydałam w ramach wspomnień z wakacji spędzonych w Egipcie. Niektórzy z wakacji przywożą kilogramy pamiątek- ja zawsze przywożę tonę inspiracji kulinarnych i przyprawy :)


Jestem przekonana, że przypadnie Wam do gustu- jego wykonanie jest banalnie proste a dzięki nasączeniu ciasta syropem miodowo-cytrynowym biszkopt nie jest suchy i sprawia, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku! 

przepis na ciasto, migdały, sezam
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  15 minut+1 godzina (pieczenie i nasączanie ciasta) 

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • miska
  • mikser 
  • tortownica 
SKŁADNIKI: 

CIASTO
  • 150 g mąki
  • 180 g cukru 
  • 120 g mąki migdałowej lub zmielonych w blenderze płatków migdałowych 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka, oddzielnie białka)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 250 ml wody
  • sól
  • 3 łyżki nasion sezamu
SYROP
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki miodu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej masy
  2. W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem do uzyskania jednolitej, jasnej masy 
  3. Następnie, cały czas miksując do żółtek dodajemy stopniowo startą skórkę z cytryny,mąkę, mąkę migdałową lub zmielone płatki migdałów, wodę i proszek do pieczenia.
  4. Na końcu wyłączamy mikser i delikatnie mieszając do masy z żółtkami dodajemy stopniowo ubite białka.
  5. Tak przygotowane ciasto wlewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Wierzch ciasta posypujemy sezamem.
  7. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy około 45 minut.
  8. Na 10 minut przed upływem czasu pieczenia w rondelku podgrzewamy miód z sokiem z cytryny przez 4 minuty od momentu zagotowania. Tak przygotowany syrop odkładamy na bok.
  9. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika ( nie wyciągamy z formy) i zostawiamy na 10 minut do przestygnięcia.
  10. Po tym czasie przy pomocy pędzelka nasączamy ciasto wcześniej przygotowanym syropem. 
  11. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia. 
  12. Przed podaniem ciasto przekładamy na talerz.
WŁALA :)

5 komentarzy :

Fuchsia pisze...

Bardzo zachęcająco się prezentuje! Szkoda tylko, że nie ma zdjęcia przekroju. Pozdrawiam świątecznie :)

Biedronka pisze...

Cieszę się, że przepis wpadł Ci w oko ;) Co do zdjęć przekroju- obiecuję poprawę!

Ewelina Kowalska pisze...

Ciasto prezentuje się rewelacyjnie:) A co do pamiątek z wakacji to też zawsze przywożę sobie przyprawy, likiery i przetwory:) W tym roku przywiozłam z Bułgarii likier różany, konfiturę różaną, multum przypraw i dżem figowy:)Sądzę, że to świetne pamiątki, bo chociaż nie stoją na szafce i kurzu nie zbierają :D Pozdrawiam cieplutko! :)

kinga pisze...

Witam.Jakiej wielkosci ma byc foremka?

Biedronka pisze...

Kinga,
ja piekłam w tortownicy o średnicy ok 24 cm ( to ten najbardziej popularny rozmiar). Możesz zrobić w mniejszej, tylko wtedy zwiększ o kilka minut czas pieczenia (ciasto będzie wyższe) lub w szerszej- i wtedy piecz o kilka minut krócej.

font-family: 'Comfortaa', cursive;