22.11.2012

Tarta z gruszkami i serem camembert

Dzisiejsza propozycja to prawdziwy hicior, który przyrządzam średnio raz w miesiącu. Tarta z gruszkami i serem camembert jest prosta, szybka i nieskomplikowana w wykonaniu. Smakuje świetnie na ciepło i na zimno, doskonale komponuje się z rukolą, octem balsamicznym i pomidorem. To też jeden z niewielu przepisów, który znam na pamięć :) 
Tarta z gruszkami i serem camembert inspirowana jest jedną z tart, które Liska umieściła na swoim blogu. Na początku robiłam ją zgodnie z zaleceniami Liski, potem jednak moje proporcje znacznie odbiegły od oryginalnej receptury. 

tarta z gruszkami, tarta , tarta z ciasta francuskiego

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  10 minut + 40 minut (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • blacha
  • miska 
SKŁADNIKI: 
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 gruszki
  • opakowanie sera camembert
  • 3 jajka
  • 300 ml śmietany 18%
  • garść pestek słonecznika
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Nastawiamy piekarnik na 190°C.
  2. W misce mieszamy jajka i śmietanę.
  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy ciasto francuskie, na które kładziemy obrane i pokrojone gruszki oraz ser camembert pokrojony w plasterki.
  4. Całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną.
  5. Wierzch posypujemy pestkami słonecznika.
  6. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut.
WŁALA :)

6 komentarzy :

Małgosia Śmiechowicz pisze...

Uwielbiam tę tartę :) dodaję jeszcze żurawinę ... Pychota.

Mariola pisze...

Ciekawy przepis na gruszki zapiekane z serem camembert,podejrzewam że smakują wybornie.U mnie dzisiaj gruszki w sosie waniliowym,zapraszam:)

Madame Edith pisze...

Idealne połączenie smaków: gruszki + ser. Pyszności!

Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie,
E.

Anonimowy pisze...

Probowalas kiedys zamienic camember na jakis ser blue? Skoro gruszki tak cudnie smakuja z tym serem, to moze i w tarcie bedzie dobrze?

Anonimowy pisze...

Probowalas kiedys zamienic camember na jakis ser blue? Skoro gruszki tak cudnie smakuja z tym serem, to moze i w tarcie bedzie dobrze?

Biedronka pisze...

Jeśli lubisz sery typu blue- spokojnie możesz zastąpić nimi camembert. Ja podaję z camembertem, bo nie przepadam za ostrym smakiem sera mocno pleśniowego:)

font-family: 'Comfortaa', cursive;