04.11.2012

Tarta waniliowa z gruszkami

Mam gruszki i niezawaham się ich użyć- tak brzmiał jeden z moich ostatnich wpisów na FB. Pora uchylić rąbka tajemnicy- po trzech godzinach spędzonych w kuchni z piekarnika wyciągnęłam tartę waniliową z gruszkami ( w międzyczasie robiłam jeszcze dżem gruszkowy i bułki, więc nie stałam "w garach" robiąc wyłącznie tartę) 
Nie ukrywam, że z tym ciastem jest trochę zabawy i jest ono idealne dla amatorów bardziej tradycyjnych wypieków, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie szaleństwo. 
Tarta sprawdzi się idealnie na podwieczorek w towarzystwie osób, które nie przepadają za kulinarnymi nowinkami i cenią sobie klasykę. 

Jeśli, tak jak ja, przygotowujecie ciasto w dużej blasze- musicie podwoić ilość użytych składników. 
Przepis pochodzi ze strony makagigi

tarta, tarta z gruszkami, tarta na kruchym cieście
POZIOM TRUDNOŚCI: średni
CZAS PRZYGOTOWANIA:  2 godziny

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • rondelek
  • miska
  • papier do pieczenia
  • robot z przystawką do kruchego ciasta
  • blender
  • folia spożywcza
SKŁADNIKI: 
Spód:
  • ½ szklanki płatków migdałowych
  • 1 szklanka mąki
  • 100g masła posiekanego na małe kawałki
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki + 3 łyżki płatków migdałowych
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki mleka
Gruszki:
  • 6 gruszek
  • 6 szklanek wody
  • 3 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • sok z cytryny
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Przygotowujemy ciasto na spód:
  • Płatki migdałowe kruszymy ,wrzucamy do miksera i mieszamy z 1 łyżką cukru. Następnie dodajemy pozostałe składniki spodu i dokładnie wyrabiamy kruche ciasto.
  • Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. Gdy kruche ciasto dojrzewa w lodówce- przygotowujemy gruszki.
  • W tym celu gruszki obieramy, przepoławiamy i usuwamy gniazdo nasienne każdą skrapiając sokiem z cytryny.
  • W rondlu zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy przeciętą laskę wanilii i wydrążone z niej nasionka wanilii.
  • Tak przygotowany syrop gotujemy 10 minut, po czym wrzucamy gruszki i gotujemy je w syropie 30 minut. Po tym czasie gruszki wyciągamy z syropu i odkładamy do wystygnięcia.
3. Gdy gruszki się gotują- nagrzewamy piekarnik na 150°C, wyciągamy ciasto z lodówki i „wylepiamy” nim blachę to tarty lub tortownicę.
4. Ciasto nakłuwamy widelcem  i pieczemy około 20 minut tak, by złapało lekki złoty kolor.
5. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
6. Gdy ciasto kruche piecze się w piekarnika bierzemy się za warstwę jajeczną.  W misce mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i całość dokładnie miksujemy. Masa nie wyjdzie zbyt gęsta. 
7. Przystępujemy do ostatniej fazy robienia ciasta- montowania.
8. Temperaturę piekarnika podwyższamy do 160°C
9. Na kruchy, upieczony spód wylewamy masę jajeczną i układamy na masie jajecznej.
10.Całość wkładamy do piekarnika na 1 godzinę.
11. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

WŁALA :)

5 komentarzy :

Ewelina Kowalska pisze...

Biedronka mogę wpaść na ciacho?:)

Paula Rogóż pisze...

http://nutinkowewypieki.blogspot.com/ Hej hej! Zostałeś nagrodzony u mnie na blogu ! Notka o paście z łososiem ! Pozdrawiam!

Biedronka pisze...

Zawsze i wszędzie :D

Biedronka pisze...

Dziękuję ;)

gin pisze...

Czasami lubie takie tradycyjne ciasta - nastepnym razem siegne po Twoja tarte :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;