07.11.2012

Sernik migdałowy

Już niedługo wyruszam na upragnione wakacje. Powoli zaczynam się pakować i myślami jestem już na plaży z dobrą książką w jednej ręce i drineczkiem w drugiej. Nie oznacza to jednak że na blogu będzie spokojnie i  leniwie ;)  Wszystko zostało zaplanowane i co dwa dni będzie pojawiał się nowy post. Oczywiście na wakacje zabieram laptopa - postaram się zaglądać tutaj od czasu do czasu i odpowiadać na Wasze komentarze. 
Żeby nie było, że wyjeżdżam z pustymi rękoma- na do widzenia zostawiam Was z banalnie prostym sernikiem, dzięki któremu odczarowałam sernikowe "fatum" ( wierzcie lub nie, ale do niedawna zdecydowana większość serników, które robiłam lądowała w koszu... ). 
Poniższy przepis to nieznacznie zmodyfikowana wersja sernika, który znajdziecie u Dorotus.
Jeśli chcecie zrobić sernik w dużej blasze-musicie podwoić liczbę użytych składników.
Do zobaczenia po powrocie!

przepis na sernik, sernik migdałowy; prosty przepis na sernik

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  15 minut + 1 godzina (pieczenie) + 12 godzin (schłodzenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • piekarnik
  • rondelek
  • miska
  • mikser
  • papier do pieczenia
  • blender
  • folia aluminiowa
SKŁADNIKI: 
(wszystkie w temperaturze pokojowej)
  • 1,5 szklanki ciastek typu digestive
  • 50g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka amaretto
  • 750g sera śmietankowego przeznaczonego na serniki
  • 400g mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu z wanilii
  • 100 ml amaretto
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120g płatków migdałowych (100g do podprażenia +20g do dekoracji)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Na suchej, rozgrzanej patelni podpróżamy migdały często mieszając aż „złapią” złoty kolor. Gdy ostygną, możemy je pokruszyć.
  2. Do blendera wrzucamy ciastka, 50g roztopionego masła i 1 łyżeczkę amaretto. Całość miksujemy do uzyskania konsystencji „mokrego piasku”.
  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wsypujemy rozdrobnione w blenderze ciasta i dokładnie ugniatamy tak, by powstał nam spód do sernika (czasem używam do tego drewnianego ustrojstwa do rozgniatania ziemniaków). Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki.
  4. Piekarnik nastawiamy na 175°C.
  5. Do miski miksera wkładamy ser i dokładnie ubijamy mikserem.
  6. Następnie dodajemy skondensowane mleko i dalej ubijamy aż do połączenia składników.
  7. Gdy mleko połączy się z serem dodajemy po kolei jajka, jedno za drugim, dalej ubijając.
  8. Następnie dodajemy likier i ekstrakt z migdałów, po czym mieszamy całość na gładką masę.
  9. Na samym końcu dodajemy podprażone płatki migdałów i delikatnie mieszamy.
  10. Masę serową wylewamy na schłodzony spód. Wierzch masy posypujemy niepodprażonymi płatkami migdałów.
  11. Sernik wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut. Gdy płatki migdałów za szybko się zrumienią- wierzch sernika przykrywamy folią aluminiową.
  12. Sernika nie pieczemy do suchego patyczka. Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika, studzimy w formie i wkładamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. 
WŁALA :)

2 komentarze :

Anika pisze...

Lubię wszelkie serniczki! U mnie w kuchni mam teraz sernik z brzoskwiniami.

Jagienka pisze...

oj musi być pyszny !!!

font-family: 'Comfortaa', cursive;