03.11.2012

Pszenne bułki z dodatkiem otrąb żytnich

Poniższe bułeczki to stały punkt programu podczas wizyty w rodzinnym domu Biedronka. One po prostu muszą pojawić się jak nie na kolacji, to podczas jednego z weekendowych śniadań. 
Ponieważ wczoraj dostałam "zadanie bojowe" i dostałam zlecenie na upieczenie  16 bułeczek postanowiłam podzielić się z Wami tym prostym i nieskomplikowanym przepisem.
Bułeczki możecie spokojnie zagnieść i upiec wieczorem- zapewniam Was, że do rana nie stracą swojej świeżości :) 

Z podanych proporcji otrzymamy 8 bułek.

bułki pszenne przepis, przepis na bułki drożdżowe

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut + 2 godziny (na odpoczynek ciasta) + 15 minut (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:

  • piekarnik
  • robot kuchenny z przystawką do ciasta drożdżowego ( lub para silnych męskich rąk)
  • papier do pieczenia
  • bawełniana ściereczka
SKŁADNIKI: 
  • 3 szklanki mąki
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 1 ½ łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka ( 1 jajko do ciasta, 1 jajko do posmarowania bułek)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Wszystkie składniki mieszamy w misce i wyrabiamy aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia.
  2. Od tego momentu ciasto wyrabiamy przez 5 minut, następnie zostawiamy na 10 minut, by „odpoczęło” i ponownie wyrabiamy przez 5 minut.
  3. Ciasto przekładamy do miski i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy bułkę, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Bułeczki przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 225°C.
  7. Bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy.
  8. Pieczemy około 15 minut.  
WŁALA :)

2 komentarze :

SmaKokosa pisze...

ale ślicznie te bułeczki wyglądają :)

Biedronka pisze...

dzieki :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;