18.11.2012

Kalmary z musem paprykowym i kalafiorowym puree

Dzisiejsze danie składa się tak naprawdę z trzech części, które swobodnie możecie wykorzystać w domowej kuchni-> patentu na kalmara, musu paprykowego (świetnym także jako sos do przekąski z surowych warzyw czy nachos) oraz kalafiorowego puree (którym spokojnie zastąpimy tradycyjne puree ziemniaczane). 
Przepis pochodzi z warsztatów dotyczących ryb i owocach morza organizowanych przez Polska Gotuje. Szerzej o warsztatach możecie poczytać tutaj.

puree kalafiorowe, kalmary, jak przyrządzić kalmary
POZIOM TRUDNOŚCI: średni
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • brytfanka
  • rondel
  • blender
  • torebka foliowa
SKŁADNIKI: 
  • 4 kalmary
  • 1 kalafior
  • opakowanie rukoli
  • 1 czerwona papryka
  • 400 ml mleka
  • 80 ml śmietany 18%
  • 80 g masła
  • 3 łyżki oleju
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 100g bułki tartej
  •  1 łyżeczka słodkiej papryki
  •  2 łyżki octu winnego czerwonego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
  1. Nastawiamy piekarnik na 200°C i na 10 minut wkładamy przekrojoną na pół paprykę. Po tym czasie paprykę wkładamy na 5 minut do plastikowej torebki, którą następnie szczelnie zamykamy. Po wyjęciu z torebki paprykę wrzucamy na chwilę do zimnej wody. Tak przygotowaną paprykę bez większych problemów obieramy ze skórki.
  2. Kalmary nacinamy lekko od bardziej mięsistej strony i nacieramy je solą, pieprzem i papryką. Następnie zwijamy je w rulonik, lekko panierujemy w bułce tartej, układamy na blasze i polewamy olejem.Tak przygotowane kalmary pieczemy 12 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy sos: paprykę obraną ze skórki, oliwę z oliwek, ocet winny , kolendrę, sól i pieprz wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Na koniec przygotowujemy mus- kalafiora gotujemy w mleku około 8 minut z dodatkiem soli. Następnie odlewamy mleko, dodajemy masło i śmietanę i całość miksujemy blenderem do uzyskania puszystego musu.
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;