16.11.2012

Jabłecznik

Lubię ciasta owocowe, w których czuć fakturę owoców. Nie przepadam ( tu narażę się pewnie tradycjonalistom :) )  za klasyczną szarlotką z tartych jabłek. Zresztą, gdy w przepisie mowa jest o tym, by coś zetrzeć na tarce, to trzy razy pomyślę czy nie warto zamiast tarki użyć noża.
Dlatego, gdy na blogu pyszna pasja zobaczyłam przepis na ten jabłecznik, wiedziałam że zrobienie jego to po prostu kwestia czasu , a że od czasu do czasu blacha upieczonego przeze mnie ciasta "ląduje" w korporacyjnej kuchni- znalezienie powodu do upieczenia ciasta zajęło mi dosłownie chwilę :) 
Z podanych proporcji otrzymamy sporą blachę jabłecznika. Jeśli chcecie zrobić go w tortownicy - użyjcie połowy z podanych niżej składników. 

jabłecznik, szarlotka

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut + 40 minut (na pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • rondelek
  • miska
  • mikser lub robot kuchenny
  • papier do pieczenia
SKŁADNIKI: 
  • 1,5 kg jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g masła
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
  2. Pokrojone jabłka mieszamy z sokiem z cytryny tak, by nie ściemniały.
  3. Masło roztapiamy w rondlu i zostawiamy do przestudzenia.
  4. W misce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  5. Nastawiamy piekarnik na 200°C ( z termoobiegiem).
  6. Do dzieży miksera wbijamy jajka i ubijamy je na najwyższych obrotach około 5 minut aż uzyskamy puszystą pianę.
  7. Nadal miksując dodajemy stopniowo cukier, a gdy piana będzie gęsta zmniejszamy obroty i powoli dodajemy mąkę. Całość miksujemy tylko do połączenia składników.
  8. Gdy mąka połączy się z pianą zwiększamy obroty i wlewamy roztopione masło.
  9. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Na cieście „pionowo” układamy plasterki jabłek, które następnie posypujemy cynamonem.
  11. Ciasto wkładamy do piekarnika na 35-40 minut.
  12. Gdy podczas pieczenia jabłka za szybko chwycą złoty kolor- otwieramy piekarnik i przykrywamy ciasto folią aluminiową.
  13. Ciasto po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

3 komentarze :

asieja pisze...

chciałabym znaleźć się w tej korporacyjnej kuchni i żeby tam było to ciasto :-))

Anonimowy pisze...

Super przepis! Muszę zrobić! Gosia O.

Inspirowane Smakiem pisze...

Wygląda zachęcająco. :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;