20.11.2012

Indyk na słodko

Dziś zapraszam Was na indyka na słodko. To nieskomplikowane danie świetnie sprawdzi się jako rozgrzewający lunch w pochmurny i deszczowy dzień. Jego przygotowanie wbrew pozorom zajmie Wam chwilę- zdecydowaną większość czasu niezbędnego na jego przygotowanie zajmuje marynowanie i pieczenie indyka czyli coś, przy czym z pewnością się nie zmęczymy :) 
Ja indyka podałam z ryżem jaśminowym- jestem przekonana, że świetnie będą pasowały do niego również ziemniaki z wody czy chlebki naan. 
Przepis ( który nieznacznie zmodyfikowałam) pochodzi z książki wydawnictwa Larousse "Kuchnia francuska". 

pierś z indyka, przepis na indyka

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina (na zamarynowanie indyka ) + 10 minut +30 minut (na pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • brytfanka
  • duża miska
SKŁADNIKI: 
  • 60 dag filetu z indyka pokrojonego w kostkę
  • 2 jabłka
  • 2 banany
  • sok z 1 cytryny
  • duża puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta szafranu
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W dużej misce mieszamy razem mleko kokosowe, imbir, kolendrę, kmin, cynamon, szafran, sól i pieprz po czym dodajemy kawałki indyka.
  2. Całość odstawiamy na godzinę do lodówki.
  3. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 210°C.
  4. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, banany kroimy w plasterki. Całość mieszamy z sokiem z 1 cytryny.
  5. Na każdy kawałek pergaminu nakładamy ¼ mięsa z indyka, na który kładziemy ¼ owoców i polewamy kilkoma łyżkami marynaty (mleka kokosowego z przyprawami), całość zawijamy w pergamin i skręcamy końce papieru tak by powstała nam paczuszka w kształcie cukierka.
  6. Papiloty układamy na blasze i pieczemy około 25-30 minut.
  7. Tak przygotowanego indyka podałam z ryżem jaśminowym- myślę, że dobrze będą współgrały z nim także młode ziemniaki z wody. 
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;