01.11.2012

Imbir w syropie


imbir w syropie

Nie wyobrażam sobie kuchni bez imbiru. To jeden z moich ukochanych składników. Smakuje świetnie w każdej postaci- świeży, marynowany, kandyzowany. No i ten obłędny zapach… Cieszy mnie to, że z towaru „luksusowego” stał się w ostatnich latach towarem dostępnym praktycznie w każdym sklepie. Dziś przedstawiam Wam przepis na imbir w syropie. Tak przygotowany imbir możecie wykorzystywać zamiast kandyzowanej skórki pomarańczowej a syropu użyć np. jako dodatek do grzanego piwa lub wina J


Z podanych proporcji otrzymamy 3-4 słoiczki.
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  1,5 godziny
POTRZEBNE BĘDĄ:
  •  rondelek
  • kilka wyparzonych słoiczków
SKŁADNIKI: 
  • 30 dag świeżego imbiru pokrojonego w drobną kostkę
  • 500 ml wody
  •  sok z 1 cytryny
  • 1,5 szklanki cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Imbir wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut.
  2. Gdy imbir zmięknie, dodajemy sok z cytryny i gotujemy następne 15-20 minut.
  3. Na końcu dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 minut.
  4. Gorący imbir przelewamy wraz z syropem do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy.
  5. Gdy słoiczki z imbirem wystygną- możemy je zapasteryzować. 

WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;