13.11.2012

Golonki z kurczaka z brokułowym puree


Dzisiejszy przepis pochodzi z warsztatów organizowanych przez Polska Gotuje, w których miałam okazję uczestniczyć w październiku. 
Przyznam szczerze, że udko z kurczaka nie należy do moich ulubionych dań i rzadko ląduje na moim stole (omijam je także szeroko podczas rodzinnych obiadów), jednak dodatek cytrusów i towarzystwo brokułowego puree nadaje kurczakowi interesujący smak. 
Zresztą dzięki M.Budynkowi i P. Hajnie, pod okiem których pichciłam na warsztatach, odkryłam że nie tylko nie takie udko straszne jak je malują, ale także że wątróbkę i żołądki drobiowe "da się lubić", ale o tym w kolejnych wpisach... :) 

przepis na udka z kurczaka; przepis na brokuły

POZIOM TRUDNOŚCI: średni
CZAS PRZYGOTOWANIA:  1 godzina  
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • patelnia  
  • rondelek
  • patelnia
  • blender lub sitko i łyżka
  • papier do pieczenia  
SKŁADNIKI: 
  • 2 udka kurczaka
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • świeże lub mrożone brokuły
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • mieszanka sałat
  • papryka słodka w proszku
  • gałązka tymianku i rozmarynu ( może być też po ½ łyżeczki suszonego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Piekarnik nastawiamy na 170°C.
  2. Udka z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Za pomocą ostrego noża (lub małego tasaka) przekrawamy udko na pół i z podudzi formujemy małe goloneczki.
  3. Tak przygotowane udka obsmażamy na oleju z każdej ze stron po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Całość polewamy sokiem z pomarańczy, posypujemy przyprawami i wstawiamy do piekarnika na 40-50 minut.
  5. W tym czasie przygotowujemy puree z brokułów. Do rondelka wrzucamy różyczki brokułów, zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy łyżeczkę cukru, przyprawiamy solą i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.Po tym czasie dodajemy 2 łyżki masła i dusimy aż brokuły będą miękkie.
  6. Gotowe brokuły miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko na gładką masę.
  7. Po upieczeniu udek powstały sos przelewamy na patelnię i redukujemy sos do momentu, w którym powstanie z niego gęsta emulsja.
  8. Na talerzu układamy udka które następnie polewamy sosem, puree brokułowe oraz mix sałat. 
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;