09.11.2012

Chlebki naan

Domowe chlebki naan to moje ostatnie odkrycie. Sama nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na to, aby spróbować je upiec w domu. Zwłaszcza, że ich przyrządzenie nie jest ani pracochłonne ani trudne.  Pieczywo naan to tradycyjny, indyjski dodatek do curry i jeśli następnym razem będziecie przygotowywać w domu danie kuchni hinduskiej (np. kurczaka tikka masala) - zanim zabierzecie się do pracy zagniećcie wcześniej ciasto na chlebki naan i podajcie je zamiast ryżu.

Przepis pochodzi z bloga gotowaniecieszy. Zmodyfikowałam go nieco i część chlebków zamiast czosnkiem- posypałam suszonym tymiankiem.
Z podanych proporcji otrzymamy 6 chlebków. 

chlebek naan, chleb naan


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  10 minut + 2 godziny (na wyrośnięcie ciasta) + 15 minut (pieczenie)  

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • rondelek
  • miska
  • robot kuchenny z przystawką do ciasta drożdżowego ( lub silna para męskich rąk)
  • papier do pieczenia
SKŁADNIKI: 
  • 320g mąki pszennej
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 7g suszonych drożdży
  • 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 dag stopionego masła
  • posiekany czosnek, suszony tymianek lub inne zioła
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W misce mieszamy mąkę, sól i drożdże.
  2. Do rondelka z podgrzanym mlekiem dodajemy jogurt i oliwę z oliwek- całość mieszamy i wlewamy do suchych składników.
  3. Ciasto zagniatamy około 6-7 minut a następnie odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 190°C ( z blachą w środku).
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy je na 6 kulek, z których formujemy ręką placuszki ( środek powinien być cieńszy od krawędzi).
  6. Wierzch placków smarujemy roztopionym masłem i posypujemy czosnkiem, suszonym tymiankiem lub innymi przyprawami.
  7. Tak przygotowane chlebki umieszczamy na nagrzanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp między plackami i pieczemy 12-14 minut ( do lekkiego zrumienienia).
  8. Gotowe chlebki wyciągamy z piekarnika i podajemy (najlepiej ciepłe). 
WŁALA :)

2 komentarze :

jstnk pisze...

Też ostatnio robiłam te chlebki. Jednak chlebki, po podzieleniu na placuszki, smarowałam olejem wymieszanym z garam masala, słodka papryka i solą oraz łyżką miodu/syropu z agawy. Dą wtedy bardziej indyjskie ;)

Biedronka pisze...

Super patent. Na pewno wykorzystam!

font-family: 'Comfortaa', cursive;