17.10.2012

Zupa kalafiorowa


zupa krem z kalafiora, zupa kalafiorowa

Dziś jest premiera długo oczekiwanej książki autorstwa Elizy Mórawskiej, którą większość z Was kojarzy przede wszystkim jako autorkę kultowego bloga White Plate. Dla wielu moich znajomych White Plate to obowiązkowa lektura. W oczekiwaniu na przesyłkę książki "White plate słodkie" dziś zapraszam Was na jedną z moich ulubionych zup, którą zaczerpnęłam z bloga Elizy. Mam zresztą wrażenie, że zupy oprócz wypieków, to jedna z ulubionych, kulinarnych "działek" autorki. 

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 1 godziny
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • duży garnek
  • patelnia
  • piekarnik
  • blacha
  • folia aluminiowa 
  • foliowa torebka
  • blender

SKŁADNIKI:
  • 1 kalafior pokrojony w różyczki 
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ząbki czosnku ( w tym 3 nieobrane) 
  • 1 papryka przekrojona na pół wypestkowana 
  • 2 łyżeczki kminu
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • miąższ z jednej kajzerki
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 220 °C. 
  2. Blachę wykładamy folią aluminiową, rozsmarowujemy 1 łyżkę oleju, układamy kalafiora, nieobrane ząbki czosnku, paprykę i przekrojoną na pół cebulę a następnie warzywa smarujemy pozostałym olejem.
  3. Warzywa wkładamy do piekarnika na 25 minut.
  4. W tym czasie na gorącej patelni prażymy kmin.
  5. Po wyjęcia warzyw z piekarnika upieczony czosnek obieramy i wkładamy razem z kalafiorem, cebulą i uprażonym kminem do garnka.
  6. Paprykę wkładamy do torebki foliowej, zamykamy szczelnie na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy paprykę i z łatwością zdejmujemy z niej skórkę. 
  7. Całość zalewamy wywarem i zagotowujemy. Po tym czasie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut.  Następnie całość miksujemy i dodajemy mleko. Ponownie podgrzewamy.
  8. Przygotowujemy paprykowe rouille: do blendera wkładamy paprykę, obrany ząbek czosnku, 2 łyżki wywaru warzywnego, miąższ z  kajzerki, sok z cytryny, 2 łyżeczki oliwy z oliwek i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  9. Zupę wlewamy do talerzy, do każdego z nich dodając łyżkę paprykowego rouille i posypując posiekaną natką z pietruszki.
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;