11.10.2012

Wieprzowina po seczuańsku

wieprzowina po seczuańsku, wieprzowina po chińsku

Dzisiejszy przepis to kolejne danie idealnie nadające się na obiad do pracy. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut, a dodatek orientalnych przypraw sprawia, że nie tylko fantastycznie smakuje, ale też dobrze rozgrzewa :) Jeśli znudził Was schabowy, i nie macie pomysłu na wieprzowinę- koniecznie wypróbujcie poniższy sposób jej przyrządzenia. Przepis pochodzi z bloga Filozofia smaku. Z podanych proporcji otrzymamy cztery spore obiady :) 
Ja, tradycyjnie już, jako dodatek wykorzystałam ryż jaśminowy.  
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  •  duża patelnia
  •  1 rondelek
SKŁADNIKI:
  • 500 g schabu
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
  • 1 duży ząbek czosnku, obrany, drobno posiekany
  •  1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub przyprawy chilli
  •  2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu z białego wina
  •  250 ml wody
  •  2 łyżki oleju z orzechów włoskich (może być dowolny, orzechowy olej)
  • 2 pory (biała część) pokrojone w cienkie paseczki
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paseczki
  • 1 duża marchew pokrojona w słupki
  • 1 cukinia pokrojona w słupki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Schab kroimy w cienkie, podłużne paseczki.
  2.  Z 1 łyżki sosu sojowego i pieprzu cayenne robimy marynatę, zalewamy nią schab i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy mięso, które smażymy około 5 minut
  4. Nie pozbywamy się pozostałości z marynaty.
  5. Mięso odkładamy na papierowy ręcznik.
  6. Rozgrzewamy pozostały olej, wrzucamy imbir i czosnek. Smażymy około 1 minuty.
  7.  Dodajemy pora i paprykę, smażymy 2 minuty, wrzucamy cukinię i marchew, smażymy kolejne 2 minuty.
  8. W międzyczasie w miseczce mieszamy pozostałość po marynacie z resztą sosu sojowego, octu i mąką kukurydzianą.
  9. Na patelnię przekładamy usmażone mięso, wlewamy sos, podgrzewamy, aż całość zgęstnieje.
  10. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;