07.10.2012

Strucla owocowa

przepis na ciasto, ciasto z owocami

Skandynawia to jeden z tych regionów Europy, który darzę ogromnym sentymentem. Bardzo odpowiada mi tamtejszy klimat, długie letnie dni i panujący wszędzie ład i porządek. Elementy kuchni skandynawskiej na stałe weszły do mojego menu- bułeczki cynamonowe, łosoś zapiekany w śmietanie czy fińska sałatka z buraczków przywodzą na myśl wspomnienia z wakacji spędzanych w Finlandii i Szwecji :) 

Dzisiejszy deser to doskonała alternatywa dla ucieranych ciast i tart z wykorzystaniem jesiennych owoców. Dzięki krótkiemu czasowi pieczenia owoce zachowują swoją konsystencję i wyrazisty smak.
Dodatkowym plusem jest to, że ciasto robi się naprawdę szybko. 
Z podanych proporcji otrzymujemy 2 duże strucle. Strucla doskonale smakuje na drugi dzień (można ją lekko podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce).
Przepis pochodzi z książki Teresy Cichowicz- Porada "Kuchnia skandynawska".

POZIOM TRUDNOŚCI:  łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut +czas na wyrośnięcie ciasta + 20 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • mikser z przystawką do wyrabiania drożdżowego ciasta ( lub niezawodne, męskie dłonie:))
  • stolnica
  • rondelek
  • sitko lub kubek do przesiewania mąki
  • blacha do pieczenia
  • wałek
  • 1 miska
  • papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
  • 25 g świeżych drożdży (lub odpowiednia ilość suszonych)
  • 200 ml letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 dag miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 3/4 szklanki mąki
  • cienkie plasterki owoców (śliwek, jabłek, moreli, gruszek, brzoskwiń)
  • 3 łyżki dżemu (pomarańczowego, gruszkowego, jabłkowego, brzoskwiniowego)
  • 1 jajko do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Mąkę dokładnie przesiewamy.
  2. W misce robimy zaczyn z drożdży: mieszamy letnie mleko, cukier, drożdże i odstawiamy na 10 minut.
  3. Dodajemy mąkę, sól i miękkie masło. Całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut.
  4. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt o wymiarach 30x40 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na środku każdego z płatów ciasta układamy przez całą długość cienkie plasterki owoców  użyłam twardych śliwek, jabłek i brzoskwiń).
  6. Owoce smarujemy na wierzchu dżemem (wykorzystałam dżem pomarańczowy, ale doskonale sprawdzą się inne dżemy z jasnych owoców).
  7. Brzegi ciasta nacinamy z obu stron tak, by powstały paski o grubości około 2 cm.
  8. Powstałe paski zawijamy do środka łącząc je nad owocami- między paskami powinny powstać małe szparki, przez które wyparuje nadmiar soku z owoców. 
  9. Strucle przykrywamy i zostawiamy na około 30 minut. 
  10. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 210°C.
  11. Strucle przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  12. Ciasto pieczemy około 20 minut, aż ładnie się zrumieni. 
WŁALA:)

4 komentarze :

ilovebake.pl pisze...

Pyszności :)

Biedronka pisze...

Zaiste :)

SmaKokosa pisze...

Głupio się przyznać, ale jeszcze nigdy jej nie robiłam, ani nie jadłam.. a pewnie smakuje wybornie.

Biedronka pisze...

Smakuje super. Ja do zrobienia makaroników zbierałam się kilka lat także wszystko przed Tobą :)!

font-family: 'Comfortaa', cursive;