28.10.2012

Przyprawa do piernika

domowa przyprawa do piernika, przyprawa korzenna

Zanim opublikuję przepis na piernik staropolski wg receptury M.Lemnis/H.Vitry pochodzący z książki "W staropolskiej kuchni", który jest tym z kategorii "długo dojrzewających" przedstawiam sposób na domową przyprawę do piernika zaczerpnięty z Moich Wypieków. Jeśli chcecie zrobić własny piernik lub pierniczki- nie korzystajcie z gotowych przypraw. Pomijając aspekt ekonomiczny ( jej zrobienie jest tańsze od tego, ile kosztuje kupna), to robiąc własną przyprawę do piernika macie pewność, że nie znajdzie się w niej wypełniacz w postaci mąki czy kakao. 

Z podanych proporcji otrzymamy przyprawę wystarczającą na 1 kg mąki. 

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • moździerz
SKŁADNIKI: 
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli 
  • suszona skórka z 1 cytryny
  • suszona skórka z 1 pomarańczy  
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Wszystkie składniki wkładamy do moździerza i dokładnie ucieramy. 
  2. Gotową przyprawę przechowujemy w szczelnie zakręconym słoiczku. 
WŁALA :) 

3 komentarze :

Iwona [Escapade Gourmande] pisze...

Bardzo przydatna przyprawa! Szczególnie teraz, gdy trzeba już myśleć o piernikach. W tym roku zrobię też taką :)

margot pisze...

domowa najlepsza :)

SmaKokosa pisze...

rewelacja, a co raz bliżej czas na pierniczki :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;