28.10.2012

Piernik staropolski cz 1- zagniatamy ciasto

piernik staropolski długo dojrzewający, przepis na piernik

Przyprawa do pierników zrobiona- pora ruszyć dalej z piernikiem staropolskim. Na 5-6 tygodni przed Bożym Narodzeniem zagniatamy ciasto, z którego na około 4-5 dni przed Wigilią wypiekamy pierniki. Ja zawsze robię ciasto z podwójnej porcji, z którego wychodzi mi 6 pierników wielkości średniej keksówki + małe pierniczki. Ważne jest, aby składając piernik w całość mieć w zanadrzu 2 sporej wielkości słoiki domowych, śliwkowych powideł. 
Dziś opiszę Wam jak zrobić ciasto -a tydzień przed Świętami napiszę, co należy zrobić dalej  i pokażę Wam  jak w praktyce wygląda u mnie pieczenie piernika :) 
Przepis pochodzi z książki M.Lemnis i H.Vitry "W staropolskiej kuchni".



POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 1/2 godziny (na przestudzenie masy z miodu, cukru i masła)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • garnek
  • robot z przystawką do ciasta drożdżowego (lub duża miska i drewniana łyżka- ciasto wyjdzie dość rzadkie)
  • naczynie żaroodporne; kamionkowy lub emaliowany garnek
  • papier do pieczenia lub lniana ściereczka
SKŁADNIKI: 
  • 1/2 kg miodu
  • 1 1/2 szklanki cukru (może być brązowy)
  • 25 dag masła 
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka 
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 3 łyżki przyprawy do piernika  
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W rondlu, na małym ogniu, zagotowujemy miód, cukier i masło i całość pozostawiamy do wystygnięcia. 
  2. Po tym czasie masę przelewamy do miski i zaczynamy wyrabiać dodając po kolei i stopniowo mąkę, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w 1/2 szklanki zimnego mleka oraz przyprawę do piernika. 
  3. Tak zagniecione ciasto przekładamy do naczynia ( w moim przypadku do naczynia żaroodpornego), przykrywamy papierem do pieczenia lub lnianą ściereczką i umieszczamy w chłodnym miejscu tak, aby powoli dojrzało ( w moim przypadku jest to lodówka, dlatego ciasto przykryłam papierem do pieczenia). 
  4. Nie przejmujcie się tym, że masa jest rzadka i jasna- z czasem piernik uzyska pożądaną konsystencję i kolor :) 
WŁALA :) 

9 komentarzy :

ralpheek pisze...

Ja swoje zagniotę jutro lub pojutrze...
Ale dzięki za przypomnienie bo przegapiłbym :)

Biedronka pisze...

Polecam się na przyszłość :D

Anonimowy pisze...

Ja już zagniotłam jedną porcję, druga jutro...

Justyna Pawłowska pisze...

Ja już zagniotłam jedną porcję, druga jutro...

Biedronka pisze...

I tak trzymać :) Zuch dziewczyna!

Magdalena Teresiak pisze...

Wiesz co Biedronka mam chrapkę na ten Twój piernik... ciekawe czy mi wyjdzie. Tylko muszę wykombinować w czym go będę trzymać przez tyle czasu.

Biedronka pisze...

Ja go trzymam w lodówce w naczyniu żaroodpornym. Zajmuje mi 1/3 dolnej półki ale to ofiara, jaką jestem w stanie ponieść, bo jest pyszny :)

Anonimowy pisze...

Właśnie umieścilam ciasto piernikowe w lodówce i zaczęłam odliczanie.coco.

Biedronka pisze...

zuch dziewczyna :D

font-family: 'Comfortaa', cursive;