03.10.2012

Pieczony w pergaminie łosoś ze świeżymi ziołami i sałatką z fasolki szparagowej

łosoś pieczony, pieczony łosoś przepis
Dzisiejszy przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych, w których miałam przyjemność uczestniczyć we wrześniu.  Nie ukrywam, że łosoś z ziołami i fenomenalną fasolką był jednym z moich warsztatowych faworytów:) Chrupiąca  fasolka ( żegnaj gotowana, miękka fasolko z masakryczną ilością bułki tartej!), rozpływający się w ustach łosoś z cytrynowo-ziołowym aromatem.... Niebo w gębie :)  
Jeśli nie przepadacie za rybą- koniecznie spróbujcie choćby patentu na fasolkę szparagową! 
Z podanych składników otrzymacie 4 porcje.



POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • piekarnik
  • naczynie żaroodporne lub blacha do pieczenia
  • pergamin ( najlepiej papier Saga :) )

SKŁADNIKI: 
  • 600 g fileta z łososia
  • Po 8 gałązek: rozmarynu, estragonu, tymianku, bazylii, mięty, natki pietruszki
  • Sok i skórka starta z 4 cytryn
  • białe wino-> 80 ml + 160 ml
  • 400g mrożonej fasolki szparagowej
  • 80g posiekany, suszonych pomidorów
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 80 ml octu balsamicznego
  • 4 garści różnych sałat (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Nastawiamy piekarnik na 200°C.
  2. Łososia kroimy na 4 kawałki. 
  3. Przygotowujemy 4 kawałki pergaminu o boku 25 cm, każdy z nich smarujemy oliwą z oliwek, na nim kładziemy łososia, solimy i pieprzymy, układamy zioła, posypujemy skórką z cytryny.
  4. 80 ml wina mieszamy z sokiem z cytryny i polewamy każdy z kawałków łososia.
  5. Tak przygotowanego łososia zawijamy w pergamin.
  6. Na dno blachy lub naczynia żaroodpornego nalewamy odrobinę wody, a następnie układamy na niej paczuszki z łososia po czym wstawiamy całość do piekarnika na 17 minut.  
  7. W czasie, gdy łosoś zapieka się w piekarniku przygotowujemy fasolkę. 
  8. Na patelni rozgrzewamy olej a następnie wykładamy na nią fasolkę szparagową ( nie rozmrażamy jej wcześniej!) a po chwili dodajemy posiekane suszone pomidory i czosnek. 
  9. Chwilę smażymy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, podlewamy pozostałym winem i octem balsamicznym.
  10. Gdy fasolka będzie chrupiąca, wrzucamy mieszankę sałat, chwilę mieszamy i od razu podajemy (w ferworze walki na warsztatach zapomniałyśmy o tym ostatnim elemencie:))
  11. Na tak przygotowaną fasolkę wykładamy upieczonego łososia. 
WŁALA :)

5 komentarzy :

asieja pisze...

pieczony łosoś.. najulubieńszy

Biedronka pisze...

Oj tak.. :)

Elexis pisze...

Wszystko wygląda wprost rewelacyjnie!

Ewelina Md pisze...

A czego mogę użyć zamiast wina? i czy fasolka jest chrupka?

Biedronka pisze...

Tak, jest chrupka. Zamiast wina użyj odrobinę np. metaxy lub koniaku.

font-family: 'Comfortaa', cursive;