21.10.2012

Krokiety z dorsza

pulpety z dorsza, dorsz przepisy

Przede mną kolejny dzień na warsztatach organizowanych przez Polska Gotuje. Wczorajsza degustacja w restauracji Halka była absolutnie fantastyczna. Oczarowana jestem podawanymi daniami, obsługą oraz osobowością i umiejętnościami kucharza :) Zanim jednak zasypię Was przepisami na dania z drobiu- dziś przedstawiam Wam przepis z poprzednich warsztatów, czyli krokiety z dorsza z sałatką z bobu. 


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 1 godzina na „przegryzienie się” składników
POTRZEBNE BĘDĄ:
  •  patelnia
  •  piekarnik
  •  naczynie żaroodporne lub blacha do pieczenia
  •  pergamin ( najlepiej papier Saga :) )

SKŁADNIKI: 
  • 500 g filetu z dorsza
  • 1 średnia cebula
  • 2 dymki
  • 1 opakowanie bobu mrożonego (rozmrożonego i obranego z łupinek)
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  •  60 ml oleju
  • 1 czerwona papryka
  • ½ pęczku koperku
  • ½ pęczku natki pietruszki
  •  miąższ z 2 kajzerek pszennych
  •  1 łyżeczka suszonej bazylii
  •  2 łyżeczki świeżej, posiekanej bazylii
  • 1 jajko
  • sól pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Nastawiamy piekarnik na 200°C.
  2. Filet z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
  3. Po wyjęciu z piekarnika rybę pozostawiamy do ostygnięcia.
  4. Drobno siekamy paprykę, dymkę, koperek, zieloną pietruszkę, dodajemy pokruszony miąższ z bułek, bazylię oraz pokrojonego w kostkę upieczonego dorsza, dokładnie mieszamy.
  5.  Do masy wbijamy jajko, całość mieszamy do połączenia produktów i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  6. Podwyższamy temperaturę piekarnika do 220°C.
  7.  Masę formujemy w niewielkie kulki, panierujemy w bułce tartej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Krokiety pieczemy 10 minut.
  9. W tym czasie przygotowujemy bób. Boczek i cebulę tniemy w kostkę  i smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodajemy obrany i rozmrożony bób, smażymy około 7-8 minut i przyprawiamy.
  10. Krokieciki podajemy z bobem. 

WŁALA :)




Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;