08.10.2012

Krewetki z warzywami i suszonymi pomidorami

jak zrobić krewetki, przepis na krewetki, krewetki z warzywami


Dzisiejszy przepis to kolejne wspomnienie z warsztatów z ryb i owoców morza. Krewetki doskonale będą się komponowały z ryżem lub makaronem penne. Można podać je tak, jak przygotowywaliśmy je na warsztatach- w formie przystawki. Są pyszne, soczyste i aromatyczne. A do tego są "reprezentatywne" (umówmy się, że większość dań jesienno-zimowych nie zajmuje czołowych miejsc w plebiscycie na najładniejsze danie świata :) ) Dlatego gdy na dworze jest szaro i buro, a kalendarz przypomina nam, że mamy poniedziałek to bez dwóch zdań powinniśmy podarować sobie odrobinę słońca - choćby w takiej, krewetkowej postaci :)



POZIOM TRUDNOŚCI:  łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  15 minut + 1 godzina (na zamarynowanie krewetek)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • papier do smażenia
SKŁADNIKI:
  • 10 rozmrożonych tygrysich krewetek
  • po 1/2 papryki żółtej, zielonej i czerwonej pokrojonej w paski
  • 1 pokrojony ząbek czosnku 
  • 100 g suszonych pomidorów pokrojonych w paski
  • 1 średnia cebula pokrojona w piórka
  • 100 ml śmietany 18%
  • 20 ml metaxy, brandy lub whisky
  • 20 g startego parmezanu
  • garść rukoli
  • sól, pieprz 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Wszystkie warzywa mieszamy razem, zalewamy oliwą z suszonych pomidorów i odstawiamy na 1 godzinę.
  2. Na patelni kładziemy papier do pieczenia, wrzucamy wcześniej zamarynowane warzywa i podsmażamy 2 minuty.
  3. Następnie dodajemy krewetki i dalej podsmażamy około 3-4 minut.
  4. Następnie dodajemy alkohol i smażymy kolejne 2 minuty. 
  5. Na końcu wyciągamy papier spod warzyw i krewetek, dodajemy śmietanę i parmezan i podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż ser się roztopi.  
  6. Podajemy z rukolą.
WŁALA:)

10 komentarzy :

kibi007 pisze...

krewetki jeszcze nie gościły na moim stole, trzeba wreszcie to zmienić :)

Biedronka pisze...

koniecznie :)

brzuszkiłakomczuszki pisze...

pięknie podane :)

Biedronka pisze...

Dziękuję w imieniu swoim i mojej warsztatowej współpracowniczki :)

shinju pisze...

Bardzo lubię krewetki. Jestem na tak dla tego dania :)

Olin pisze...

Super!
Tylko ja ze swoim łakomstwem zrobiłabym ich więcej :))

Magdalena Majchrzak pisze...

Krewety zostały już zamówione, teraz czekam tylko na dostarczenie i robimy. Dzięki za inspiracje :)

Biedronka pisze...

ja czekam na informację o efekcie pichcenia :)

Magdalena Majchrzak pisze...

Trochę to trwało, ale dzisiaj odnieśliśmy sukces. Danie przepyszne, choć my zamiast rukoli jedliśmy z ryżem (to akurat mieliśmy w domu). Wszystkim zalatanym i mniej zalatanym serdecznie polecam. Asia merci:) będziemy testować dalej.

Biedronka pisze...

Fantastyznie, że Wam smakowało. Polecam się na przyszłość :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;