14.10.2012

Domowy hamburger

jak zrobić hamburgera, przepis na hamburgera

Przychodzi taki dzień w życiu każdego z nas, że choćby się waliło i paliło na obiad musi być fast food. Nic innego nie jest w stanie ukoić "tupotu białych mew" po sobotniej imprezie czy wariujących hormonów. Hamburger musi być i już. Jeśli powyższy opis sytuacji nie jest Wam obcy warto pokusić się o przyrządzenie domowego fast foodu. Tak przyrządzony hamburger nadal jest tym, czego pragniecie, ale dzięki temu że jest robiony w domu i z wykorzystaniem składników, które sami wybieracie-macie pewność, że nie ma w nim żadnych prasowanych bułek, mięsa o trzyletnim terminie ważności czy innych ciekawostek z kuchni "anty- molekularnej" ;)

Poniższy przepis pochodzi ze strony kotlet.tv
Z podanych proporcji otrzymamy 6 hamburgerów.


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 2 godziny na zrobienie bułeczek
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • rondelek 
  • miska 
  • patelnia grillowa 
  • miseczka 
  • robot kuchenny z przystawką do wyrabiania ciasta drożdżowego (lub silna para rąk :)

SKŁADNIKI:
  • 340 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  •  1 łyżeczka cukru
  •  4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych
  • 1 łyżka masła rozpuszczonego w rondelku
  • 1 łyżeczka soli
  •   jajko do smarowania
  •  sezam do posypania
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • jajko
  •  1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia
  •  Dodatki do hamburgera: w moim przypadku sałata, pomidor, świeża cebulka, ogórek konserwowy oraz domowy sos tysiąca wysp.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. Wszystkie składniki na bułki wrzucamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. 
  2. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 1 h. 
  3. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 6 części. 
  4. Każdą z części formujemy w bułkę- zawijamy brzegi do środka i zlepiamy. 
  5. Gotowe bułki układamy na blasze, spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut by urosły. 
  6. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C. 
  7. Przed włożeniem bułek do piekarnika, delikatnie je spłaszczamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. 
  8. Bułki pieczemy 15 minut. 
  9. W czasie,gdy bułki się pieką przygotowujemy kotlety. 
  10. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy sól i pieprz, jajko, mąkę i dokładnie mieszamy. 
  11. Formujemy 6 płaskich kotletów i smażymy na patelni grillowej po około 4 minuty z każdej strony. 
  12. Gdy mamy przygotowane bułki i kotlety możemy wziąć się za „montowanie” hamburgera. Ja najbardziej lubię dodać do niego sałatę, pomidora, świeżą cebulkę, ogórka konserwowego i sos tysiąca wysp, ale to , co dodacie do środka zależy tak naprawdę od Waszej fantazji :)
WŁALA:)

4 komentarze :

Myszka pisze...

uwielbiam domowe hamburgery

Biedronka pisze...

To witaj w klubie :)

soulstorm-everywhere pisze...

ja jak wyżej, wolę domowe niż w fast foodach!

sweettaste pisze...

nie ma to jak domowy hamburger pełen świeżych warzyw :) zapraszam równiez do mnie na małe co nieco :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;