01.10.2012

Ciasto dyniowe z syropem klonowym

przepis na ciasto dyniowe, ciasto z dyni, ciasto z dynią

Z dynią  mam ten problem, że zawsze kupuję jej  za dużo :) Nie potrafię nigdy ocenić ile waży skóra a ile sam miąższ. A że z zasady jedzenia się u nas nie wyrzuca wpadłam na pomysł, by z dyni, która zalegała w lodówce zrobić szybkie i ucierane ciasto. Jeśli jesteście entuzjastami muffinek- spokojnie możecie wykorzystać poniższy przepis i zamiast ciasta upiec około 10 babeczek.  
W poszukiwaniu inspiracji pobuszowałam trochę po amerykańskich blogach, i tak oto udało mi się upiec takie oto cudo :)

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut + 55 minut pieczenia

POTRZEBNE BĘDĄ:

  • 2 miski
  • tortownica o średnicy około 25 cm (może być także keksówka) 
  • garnek do gotowania na parze
  • papier do pieczenia 
  • malakser

SKŁADNIKI: 

  • 50 dag miąższu z dyni ( czyli ¼ średniej wielkości dyni) 
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 szklanki pestek z dyni
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Przygotowujemy puree z dyni-> dynię obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i gotujemy na parze przez 20 min. Gdy wystygnie miksujemy dynię aż uzyskamy gładką konsystencję.  
  2. Nastawiamy piekarnik na 180°C.
  3. W jednej misce mieszamy suche składniki ( mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier)
  4. W drugiej misce mieszamy mokre składniki (oliwę, jajka, syrop klonowy, wodę, puree z dyni)
  5. Do suchych składników dodajemy mokre i całość energicznie mieszamy. 
  6. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy pestkami z dyni i wstawiamy do piekarnika na około 55 minut. 
WŁALA :)

2 komentarze :

kuchennefascynacje pisze...

Pychotka

asiathinksthings.com pisze...

fajny przepis :) musi ciekawie smakować z pestkami dyni

font-family: 'Comfortaa', cursive;