23.10.2012

Batoniki owsiane


ciastka owsiane

Batoniki owsiane to jedna z tych przekąsek, które w sezonie jesień-zima bardzo często zabieram do pracy. Powód jest banalny- im krótsze są dni, tym piję więcej kawy i częściej sięgam po słodycze. A że zimą nasza kuchnia i tak jest bardziej kaloryczna niż latem- staram się przywiązywać szczególną wagę na to, czym atakuję „małego głoda”. Plusem batoników jest to, że możecie zrobić je z tych składników, które macie pod ręką. Dzięki temu nie tylko zrobicie porządek w szafce z bakaliami, ale też nie wydacie na nie ani grosza. J



POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik 
  • papier do pieczenia 
  • brytfanka 

SKŁADNIKI: 
  •  1,5 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  •  1 jajko
  •  2 łyżki miodu
  •  1 banan
  • 1 łyżka posiekanego, kandyzowanego imbiru
  •  2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki posiekanych rodzynek
  • 4 łyżki sezamu
  • 3 łyżki tartych migdałów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Nastawiamy piekarnik na 180°C.
  2. Banana dokładnie rozdrabniamy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Tak przygotowaną masę wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
  4. Po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto wykładamy na deskę do krojenia i ostrożnie kroimy na prostokątne kawałki.
  5. Batoniki pozostawiamy do ostygnięcia.

WŁALA :)

6 komentarzy :

wegetari-anka pisze...

zapisuje do zrobienia :) te male cuda musza byc boskie !

Anula pisze...

Fajne i na pewno syte te batoniki

Biedronka pisze...

potwierdzam są boskie, zdrowe i tanie :)

Biedronka pisze...

oj tak Anula, są sycące :)

hutnuk pisze...

robiliśmy bardzo podobne tylko zamiast rodzynek żurawina i bez sezamu bo niezbyt lubię. ogólnie mniam :-)

Nietylkopasta.pl pisze...

Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. http://nietylkopasta.pl

font-family: 'Comfortaa', cursive;