20.09.2012

Sałatka z figami, rukolą i mozzarellą

sałatka z figami, sałatka z awokado

Ten tydzień obfituje w naprawdę super wydarzenia :) W końcu mogę powiedzieć że nie samą pracą człowiek żyje :) Wczoraj wybraliśmy się na długo oczekiwany koncert Coldplay i o ile przystawka w postaci  Charlie XCX totalnie rozczarowała- to niesamowicie apetyczna Marina and the Diamonds i główne danie, były najwyższej klasy :) Cudnie było posłuchać zwłaszcza starszych nagrań i pośpiewać sobie z Chrisem... :) I choć ze względu na moje przeziębienie lepiej byłoby zostać w domu i zapodać sobie Coldrex zamiast Coldplay to za nic nie przegapiłabym wczorajszej imprezy :) W dodatku na 10 minut przed koncertem odebrałam e-maila z zaproszeniem na weekendowe warsztaty organizowane przez portal Polska Gotuje. To będą  pierwsze warsztaty kulinarne w których wezmę udział :D  

Dziś na blogu sałatka, która szturmem podbiła nasze podniebienia. Świeże figi, rukola, mozzarella a to wszystko polane miodowym sosem... pychota!
Przepis pochodzi z kwestii smaku.


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:

  • duża miska 
  • patelnia 
  • tarka o drobnych oczkach

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 awokado
  • 2 świeże i dojrzałe figi
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • świeżo zmielony pieprz, sól morska

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Orzeszki piniowe podsmażamy na suchej patelni, aż się zrumienią.
  2. Figi, awokado i mozzarellę kroimy w półplasterki
  3. Na rukolę wykładamy figi, awokado, mozzarellę. Posypujemy orzeszkami piniowymi.
  4. Oliwę mieszamy z miodem, dodajemy sól i pieprz i tak gotowym sosem polewamy sałatkę. 
      WŁALA :)

1 komentarz :

Elficzna pisze...

kuszące połączenie smaków:)

font-family: 'Comfortaa', cursive;