16.09.2012

Placki ziemniaczane z sosem myśliwskim

przepis na placki ziemniaczane, placki ziemniaczane, placki ziemniaczane z sosem

Placki ziemniaczane z sosem myśliwskim to danie, które pierwszy raz robiłam jeszcze w liceum i które jest obowiązkowym obiadem w sezonie jesień-zima. Co więcej, jest to ulubione dane mojego Teścia :) 
Tym, co może Was zniechęcić jest to, że użyłam gotowego Fixa Knorra. Jeśli chcecie- możecie pokombinować z własnej roboty sosem myśliwskim- ja traktuję ten dodatek jako "grzeszną przyjemność" i wcale nie zamierzam z niego zrezygnować :) Jak mówi klasyk "raz nie zawsze, dwa nie często, trzy nie nałóg" :)
Z podanych proporcji otrzymamy spore 4 porcje. 



POZIOM TRUDNOŚCI:  łatwe 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:

  • tarka o grubych oczkach
  • patelnia
  • rondel / garnek
SKŁADNIKI:
  • 1 kg ziemniaków 
  •  4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • szczypiorek
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,5 kg pieczarek pokrojonych w talarki
  • 1 duża posiekana cebula
  • sos myśliwski Knorra
  • ogórki kiszone
  • ser żółty starty na tarce o grubych oczkach
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubej oczkach (dzięki temu będą chrupiące)
  2. Do startych ziemniaków dodajemy jajka, posiekany szczypiorek, mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. 
  3. Tak przygotowane ciasto nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron aż placuszki będą złociste.
  4. W tym czasie przygotowujemy sos. W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy mięso mielone.
  5. Gdy mięso mielone się zrumieni, dodajemy pieczarki a po około 10-15 minutach wsypujemy Fixa.
  6. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
  7. Usmażone placki polewamy sosem. Całość posypujemy startym żółtym serem. Podajemy z ogórkiem kiszonym.
WŁALA:)

2 komentarze :

Dusia pisze...

polecam dodatek cukinii:)

Anonimowy pisze...

No, wreszcie coś z mięskiem! Super! Choć ja preferuje tradycyjny, duży placek (ziemniaki utarte przez drobne oczka - taki placek jest bardziej "soczysty") i z większą ilością mięska. Piszę to na wypadek wspólnego spotkania...
A nie myślałaś, aby ten przepis wzbogacić o inne grzyby? Np. kurki, borowiki.
Wiem, wiem... udziwniam...

SEA WOLF :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;