29.09.2012

Kurczak z dynią i tymiankiem

przepis na kurczaka, kurczak z dynią

Dzisiejszy przepis to mój mały wkład w "dyniowy szał", który ogarnął ostatnio blogi i strony kulinarne. Soczysty kurczak, kawałki dyni, pieczarki a to wszystko w sosie z tymianku i śmietany... pychota :) Dla "podkręcenia" efektu kurczaka podałam z młodymi ziemniaczkami pokrojonymi w talarki i podsmażonymi na  patelni grillowej posmarowanej olejem z orzechów włoskich. 
Ponieważ w tygodniu robię obiad od razu na dwa dni- kolejnego dnia podałam go z makaronem typu mezze maniche, który sprawdził się znakomicie!
Poniższy przepis inspirowany był wpisem na kwestii smaku.


POZIOM TRUDNOŚCI: średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:

  • rondel 
  • garnek 
  • patelnia grillowa 
  • 3 miseczki 

SKŁADNIKI:

  • 70 dag filetów z kurczaka 
  • 50 dag miąższu z dyni ( czyli ¼ średniej wielkości dyni) 
  • 40 dag pieczarek 
  • 50 dag młodych ziemniaków 
  • 1 mała cebula 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • 2 łyżki mąki 
  • 3 łyżki masła 
  • 100 ml śmietany 18% 
  • 500 ml wywaru z jarzyn 
  • 4 łyżki oleju z orzechów włoskich 
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA KURCZAKA:
  1. Kurczaka kroimy na około 3 cm kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem oraz łyżką oliwy. Całość dokładnie mieszamy.
  2.  Następnie filety obtaczamy w mące i odstawiamy na 15 minut.
  3.  Dynię kroimy w około 2 cm kostkę, pieczarki w 1 cm talarki.
  4.  Cebulę drobno siekamy.
  5. W rondlu roztapiamy 1 łyżkę masła, wkładamy do niego kawałki kurczaka i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony aż się zrumienią. Tak przygotowane filety odkładamy do miseczki.
  6. Do tego samego rondla wlewamy oliwę i podsmażamy na niej pieczarki i cebulę przez 2 minuty, po czym odkładamy do miseczki.
  7. Następnie w rondlu roztapiamy pozostałą ilość masła, wrzucamy dynię i smażymy przez 3 minuty.  Na tak przygotowaną dynię kładziemy kurczaka i podgrzewamy całość przez 2 minuty mieszając delikatnie tak, by dynia się nie rozwaliła.
  8. Do rondla wlewamy wywar warzywny, przykrywamy przykrywką i całość gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
  9. Do miseczki odlewamy kilka łyżek sosu, dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy. Następnie dodajemy resztę śmietany i mieszamy.
  10. Śmietanę wlewamy powoli do rondla cały czas mieszając.
  11.  Na końcu dodajemy pieczarki i cebulę i gotujemy bez przykrycia około 5 minut.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA ZIEMNIAKÓW:
  1. Ziemniaki dokładnie szorujemy ( nie obieramy), wrzucamy do zimnej wody , solimy i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut.
  2. Po tym czasie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  3. Ostudzone ziemniaki kroimy na talarki o szerokości 1 cm i smażymy na patelni grillowej z rozgrzanym olejem z orzechów włoskich aż się zrumienią ( około 3 minut z każdej strony). 

WŁALA:)

3 komentarze :

Capacitier pisze...

Oj tak, sezon na dynię opanował blogosferę.

Olka pisze...

Pomysłów na kurczaka zawsze mi nie dosyć, świetna propozycja.

SmaKokosa pisze...

Kurczak i dynia, o tak, tak ;) Na pewno pyszniutkie ;) U mnie też się pojawiła dynia na talerzu :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;