08.09.2012

Ketchup domowy

ketchup domowy, jak zrobić ketchup

Dzisiejszy przepis należy zdecydowanie do tych, z grupy "dla wytrwałych". Aby zrobić kilka słoiczków należy poświęcić cały dzień (na szczęście nie oznacza to, że cały dzień musimy stać "przy garach"). 
Na początku byłam nieco sceptyczna i ironiczna wobec otrzymanego rezultatu, ale po kilku dniach, gdy ketchup nabrał właściwego aromatu zmieniłam zdanie. Czas poświęcony na jego przygotowanie to nie jest czas zmarnowany. W przyszłym tygodniu, będę szykować jeszcze jedną porcję, bo nie wyobrażam sobie teraz by kupny ketchup powrócił do mojej kuchni :)

Przepis pochodzi ze strony MojeTworyPrzetwory.

POZIOM TRUDNOŚCI: średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:  do 12 godzin
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • duży garnek 
  • duża miska 
  • przecierak lub sitko do przecierania 
  •  kilka wyparzonych słoiczków
SKŁADNIKI:

  • 4 kg pomidorów – najlepiej polnych- umytych i obranych ze skórki 
  • 5 ostrych papryczek chilli drobno pokrojonych ( bez pestek) 
  • 1,5 kg cebuli pokrojonej w ćwiartki 
  • 2 główki czosnku obranego i startego na tarce o drobnych oczkach 
  • 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce o drobnych okach 
  • 350 ml octu winnego 
  • 10 czubatych łyżek cukru 
  • 6 łyżek oleju 
  • 2-3 łyżki soli - do smaku 
  • ziele angielskie - około 10 sztuk
  • pieprz ziarnisty około 10 sztuk 
  • 1 łyżka cynamonu

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Do garnka wkładamy pomidory i cebulę i gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając.
  2. Po tym czasie całość przecieramy i wkładamy z powrotem do garnka.
  3. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, cynamon, imbir i sól i gotujemy przez kolejne 0,5 godziny.
  4. Następnie dodajemy czosnek i cukier i całość mieszamy aż cukier się rozpuści.
  5. Na końcu dodajemy ocet i olej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy ketchup na 1 godzinę.
  6. Po tym czasie znowu wstawiamy na gaz, i gotujemy ketchup przez kilka godzin aż osiągniemy pożądaną konsystencję ( mi zajęło to 6 godzin, ale ja lubię bardzo gęsty sos).
  7. Gorący ketchup przekładamy do wyparzonych słoików, które po wystygnięciu pasteryzujemy przez 20 minut. 

WŁALA J

1 komentarz :

SmaKokosa pisze...

Ej, ej Panienko z okienka, też przepis jest super:)

font-family: 'Comfortaa', cursive;