12.09.2012

Ciasto mannowe z malinami

ciasto z kaszy manny i malin

W wyniku ostatnich zażaleń, że na blogu publikuję tylko przepisy od których "dupa rośnie" i prób obarczania   mnie winą za dodatkowe kilogramy osób, które tu zaglądają-  dziś przedstawiam przepis na dietetyczne ciasto mannowe z malinami :)  Przepis nie zawiera mąki, cukru i masła - mam zatem nadzieję, że w tym przypadku skarg nie będzie :D 
Przepis na ciasto mannowe inspirowany był wpisem na blogu  Dietetycznie Siostro, który serdecznie polecam, bo pełen jest przepisów lekkich i dietetycznych, a do tego pisany jest przez dwie szalone siostry w sposób taki, jaki lubię najbardziej- z humorem i dystansem.



POZIOM TRUDNOŚCI:  średni
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 1 godzina pieczenia + kilka godzin na schłodzenie
POTRZEBNE BĘDĄ:

  • okrągła tortownica o średnicy 20-22 cm 
  • blender 
  • miska 
  • mikser 
  • rondelek 
  • papier do pieczenia 
  • kratka do studzenia

SKŁADNIKI:
  • 900ml płatków owsianych
  •  3 jajka
  • 150ml ciepłej wody
  • 1 litr mleka 3,2% (150 ml + 850 ml)
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  •  4 łyżki fruktozy
  •  150 g kaszy manny
  •  łyżka esencji migdałowej
  •  opakowanie malin

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Płatki wrzucamy do blendera i dość drobno mielimy.
  2.  Nastawiamy piekarnik na 180°C
  3. Płatki przesypujemy do miski, dodajemy jajka, wodę, 150 ml mleka, drożdże i fruktozę.
  4. Wszystko dobrze wyrabiamy mikserem z przystawką do ciasta lub przy pomocy łyżki. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję ( taką jak na ciastka owsiane).
  5. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części.
  6.  Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią 1/3 ciasta.
  7. Tortownicę wkładamy do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyciągamy, upieczony blat przekładamy na kratkę do studzenia i szykujemy kolejny blat ciasta.
  8. Gdy mamy przygotowane blaty – możemy zabrać się za środek ciasta J
  9. Do rondelka wlewamy pozostałą ilość mleka oraz esencję migdałową. Na gotujące mleko wrzucamy kaszę mannę i cały czas mieszamy aż kasza zgęstnieje.
  10. Połowę malin rozgniatamy widelcem. Przystępujemy do „zmontowania ciasta”.
  11. Na pierwszy blat wykładamy ½ kaszy manny, na to kładziemy rozgniecione maliny. Przykrywamy całość drugim blatem, na który wykładamy resztę masy z kaszy manny i całe maliny. Na to wszystko kładziemy 3 blat ciasta.
  12. Całość chowamy do lodówki na kilka godzin, aż mannowiec się przegryzie.
  13.   Całość można posypać kakao lub polać polewą czekoladową.

WŁALA:)

4 komentarze :

asieja pisze...

z ulubionymi płatkami owsianymi!

Olga pisze...

ciekawy przepis! jeszcze się z takim nie spotkałam. Zdecydowania do wykorzystania :)

kuchcikOla pisze...

mmm... już mi się podoba! zapisuję do zrobienia :)

Anonimowy pisze...

Jak zwykle po mistrzowsku :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;