12.08.2012

Sałatka z krewetkami i kuskusem

sałatka z krewetkami, sałatka z kuskusem
W ten weekend po raz pierwszy poczułam, że jesień zbliża się wielkimi krokami. Moja siostra jutro rozpoczyna rok szkolny, sobotni i niedzielny poranek był naprawdę rześki, na ryneczku pojawiły się pierwsze tegoroczne gruszki a ja mimo tego, że mamy połowę sierpnia myślami jestem już we wrześniu. 
Sałatka, którą dziś Wam proponuję jest doskonałym antidotum na zniwelowanie skutków pierwszych podrygów jesieni. Kolorowa i lekka, z nutką orientu. Jednym słowem- pycha :)

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:

  • duża miska 
  • miska 
  • patelnia 
  • tarka o drobnych oczkach

SKŁADNIKI:
  • około 20 mrożonych, tygrysich krewetek 
  • ½ główki sałaty lodowej 
  • 1 duży pomidor 
  • 2-3 ogórki gruntowe lub ½ długiego ogórka szklarniowego 
  • 4 łyżki kuskusu 
  • 4cm kawałek świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach 
  • sok i skórka starta z 1 limonki 
  • 1 łyżka miodu 
  • pół szklanki wody 
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Krewetki rozmrażamy (ja przekładam je na noc do pojemnika z zimną wodą i wkładam do lodówki)
  2. Przygotowujemy marynatę dla krewetek: mieszamy razem imbir, skórkę i sok z limonki oraz miód.
  3.  Rozmrożone i osuszone krewetki zalewamy marynatą i odstawiamy na 10-15 minut.
  4. W tym czasie w misce układamy sałatę lodową z pokrojonym pomidorem i ogórkami.
  5. Krewetki wyciągamy z marynaty (UWAGA: nie wylewamy marynaty!) i smażymy na suchej i rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony.
  6. Krewetki układamy na sałacie, a na patelnię na której smażyliśmy krewetki wlewamy resztę marynaty i pół szklanki wody.
  7. Na patelnię wrzucamy kuskus i całość mieszamy aż kuskus całkowicie wchłonie płyn.
  8. Kuskus dodajemy do sałaty, przyprawiamy całość solą i pieprzem i mieszamy.
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;