05.08.2012

Pulpety z miętą w sosie cytrynowym

pulpety z miętą, pulpety z mięsa mielonego, przepis na pulpety

Dzisiaj w końcu coś dla miłośników mięsa :) Choć nie jestem wegetarianką porządkując przepisy zdałam sobie sprawę, ze 90% z nich jest w wersji dla jaroszów. 
Nazwa dzisiejszego obiadu niektórym może wydawać się zbyt egzotyczna- zapewniam Was że posmak mięty jest lekko wyczuwalny, a sam sos-dzięki dodatkowi cytryny nadaje całości lekkości. Sos cytrynowy do tej pory kojarzyłam z daniami rybnymi - okazuje się, że bardzo dobrze współgra z wieprzowiną. 
Poniższy przepis zaczerpnęłam od Roberta Makłowicza, który jest moim ulubionym kucharzem pojawiającym się na szklanym ekranie. 

Fajnym patentem, który został tu zastosowany jest dodanie ryżu (nieugotowanego) do pulpetów. Ryż w trakcie gotowania klopsików pęcznieje i sprawia, że kuleczki nie tracą swojej formy. Na pewno zastosuję go w przyszłości (np. do pulpetów rybnych).

Klopsiki podałam z ziemniakami i świeżym pomidorem. Myślę, że fajnie będą współgrały także z ryżem i zieloną sałatą. 


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut +25 minut na gotowanie 
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • garnek 
  • miska 
  • miseczka
SKŁADNIKI:
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 3/4 l bulionu z kurczaka
  • pęczek świeżej mięty (lub 2 łyżeczki suszonej)
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ziemniaki 
  • mała cebula drobno posiekana
  • jedna torebka ryżu długoziarnistego (1/4 szklanki)
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
  • mąka pszenna do panierowania
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Do dużej miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebulę, białka, posiekaną miętę oraz ryż. 
  2. Całość dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. 
  3. Z powstałej masy formujemy klopsiki  i każdy obtaczamy w mące pszennej (mi "wyszło" 25 pulpecików).
  4. W dużym garnku gotujemy bulion, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wkładamy klopsiki.
  5. Całość posypujemy wszystko posiekaną natką pietruszki i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut.
  6. W małej miseczce rozmącamy żółtka, dodajemy sok z cytryny i mąkę kukurydzianą i stopniowo dodajemy nieco wywaru z pulpetów, cały czas mieszając. 
  7. Nadal mieszając, wlewamy całość do garnka z klopsikami.
  8. Garnek z pulpetami podgrzewamy do czasu, aż płyn zacznie gęstnieć, nie dopuszczając do zagotowania i ścięcia żółtek.
  9. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
WŁALA:)

2 komentarze :

gzik_i_pyry pisze...

Pyszna i lekka propozycja na obiad :)

Anonimowy pisze...

Super! Dzieki za mięsny przepis.:)) Może następny będzie: prosie faszerowane kaszą, skwarkami i podrobami?..Czekam z utęsknieniem. Tak tylko marzę... sobie.
GallAnonim znad Morza

font-family: 'Comfortaa', cursive;