14.08.2012

Lody sernikowe

lody sernikowe, przepis na lody, domowe lody

Dzisiaj proponuję Wam lody sernikowe wg przepisu Nigelli. Przepis jest bardzo prosty i jestem pewna że większość składników macie u siebie w lodówce. Muszę się jednak na Nigellę nieco pożalić :( Przepis na lody sernikowe pochodzi z książki "Lato w kuchni przez okrągły rok" i niestety sposób, w jaki został opisany mnie przeraził. Odesłanie do zrobienia kremu custard, którego opis wykonania znajduje się kilka kartek wcześniej i w dodatku jest częścią wstępu do rozdziału ( a nie konkretnym przepisem) sprawił, że przez dłuższy czas myślałam sobie "Bujaj się Nigella. Idę do sklepu po lody Grycana"...Na szczęście Nigella na swojej stronie internetowej zamieściła już "bardziej zjadliwy" przepis na lody sernikowe. To z niego dowiedziałam się, że trzeba użyć cukru pudru, a nie drobnego cukru jak to zostało podane w książce ( tu nisko kłaniam się nisko trzem tłumaczkom ;)  i okazało się że krem custard jest niczym innym jak naszym swojskim budyniem :) 
Bardzo się staram aby opisy przyrządzania dań, które publikuję na blogu były na tyle przejrzyste, abyście po ich lekturze nie mówili pod nosem "Spadaj Biedronka... dzwonię po pizzę" :D

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + co najmniej 3 godziny na zmrożenie
POTRZEBNE BĘDĄ:

  • duża miska 
  • miska 
  • rondelek
  • mikser 

SKŁADNIKI:
  • 175 ml mleka 3,2%
  • 200g cukru pudru
  • 125g twarogu sernikowego ( Nigella poleca Philadelphię, ale ja użyłam naszego swojskiego twarogu "Mój ulubiony" z Wielunia) 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • sok z 1/2 cytryny
  • 250 ml śmietany kremówki (w oryginale - 350 ml)
  • opcjonalnie-> 50g pokruszonych ciastek digestive (pominęłam :)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W misce ucieramy cukier puder, twaróg, wanilię i jajko.
  2. W rondlu podgrzewamy mleko. 
  3. Gdy mleko jest gorące wlewamy je powoli do miski z utartymi składnikami cały czas miksując.
  4. Po wymieszaniu, całość przelewamy z powrotem do rondla i przez około 10-15minut mieszamy całość na wolnym ogniu do zgęstnienia. W ten sposób powstanie magiczny "krem custard". Pilnujemy, aby kremu nie doprowadzić do wrzenia, bo wówczas masa może się zwarzyć. 
  5. Gęstą masę odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie w misce ubijamy na sztywno bitą śmietanę z sokiem z cytryny. 
  6. Krem łączymy z bitą śmietaną i sokiem z cytryny. Gdy robimy wariant z pokruszonymi ciastkami- dodajemy je tuż przed włożeniem masy do zamrażalnika. 
  7. Całość przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co godzinę lody wyjmujemy i miksujemy aby rozbić kryształki lodów. Ja miksowałam lody 4 razy. 
  8. Gdy lody są silnie zmrożone - przed podaniem pojemnik zostawiamy w temperaturze pokojowej na 10 minut. 
WŁALA :)

2 komentarze :

Łukasz Chrzanowski pisze...

Zgubiłem moment kiedy łączymy gęstą ostygniętą masę z bitą śmietaną z sokiem :)
Spróbuję między 5 a 6.
Ciekawy przepis dziękuję za włożoną pracę.

Biedronka pisze...

Bardzo dziękuję za czujność- oczywiście między 5 a 6 - już poprawiam :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;