18.08.2012

Lody miętowe

lody miętowe, przepis na lody, domowe lody, jak zrobić lody
Jestem miętoholiczką. Uwielbiam wszystko co zawiera choćby śladowe ilości mięty. Począwszy od cukierków miętowych, przez desery i lody o smaku miętowym, na mohito skończywszy :) Niestety, wybór słodyczy o smaku miętowym nie jest u nas powalający ( na szczęście powolutku się to zmienia)- dlatego też gdy wyjeżdżam za granicę zawsze znajdę czas na poszukiwania miętowych ciasteczek, czekoladek, cukierków z nadzieniem. 
Dzisiaj znów zrobiło się gorąco i upalnie, a wyrok w postaci jesiennej szarugi, na jakiś czas został odroczony. Warto to uczcić delikatnymi i aksamitnymi lodami ze świeżą miętą :) 
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne rozkosze.
Z podanych proporcji otrzymamy 2 porcje lodów.

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + co najmniej 3 godziny na zmrożenie
POTRZEBNE BĘDĄ:

  • blender
  • rondelek 
  • miseczka 
  • pojemnik 
  • trzepaczka rózgowa

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki listków świeżej mięty 
  • 300 ml śmietanki 30% 
  • 100 ml pełnotłustego mleka 
  • 2 żółtka 
  • 4 łyżki cukru pudru

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Listki mięty wkładamy do blendera i dokładnie rozdrabniamy.
  2. Do rondelka wlewamy śmietanę i mleko, dodajemy miętę i cukier.
  3. Całość podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając aż cukier się rozpuści.
  4. Żółtka ubijamy w miseczce trzepaczką rózgową na jednolitą masę.
  5. Rondelek zdejmujemy z ognia i do masy powoli wlewamy żółtka cały czas mieszając.
  6. Rondelek ponownie wstawiamy na mały ogień i cały czas mieszamy aż do momentu, gdy masa zgęstnieje.
  7. Gotową masę przelewamy do pojemnika, schładzamy a następnie wstawiamy do zamrażalnika na 3 godziny.
  8. Raz na 30-45 minut wyciągamy pojemnik z zamrażarki, energicznie mieszamy masę i z powrotem wkładamy do zamrażarki. W ten sposób pozbędziemy się kryształków lodu, a masa będzie bardziej aksamitna.

WŁALA:)

9 komentarzy :

Dusia pisze...

też robiłam z tego przepisu i były pyszne

gzik_i_pyry pisze...

Ja też jestem uzależniona od mięty. Świetny przepis :)

Paulina pisze...

zrobię jak tylko znajdę czas, uwielbiam lody miętowe, najlepiej z pokruszoną gorzką czekoladą :)

xnxmxnxmx pisze...

A czy mogę użyć śmietanki 36% ?

Biedronka pisze...

Można użyć 36% :)

Laila pisze...

Czy mogę zrobić bez śmietany? :/

Biedronka pisze...

Laila, w tym przepisie zostawiłabym śmietanę. Jeśli szukasz lżejszych lodów- zerknij na mrożony jogurt malinowy, na który przepis pojawił się niedawno na blogu. Ja pokombinuję coś z miętą tak, by było mniej kalorycznie:)

Rubber pisze...

Witam. :) Zamierzam wypróbować przepis w najbliższej przyszłości i mam w związku z tym małe pytanie: czy zamiast cukru pudru mogę użyć zwykłego cukru? Czy coś to zmieni? I jak słodkie wychodzą te lody?

Biedronka pisze...

Rubber- możesz spokojnie użyć zwykłego cukru. Lody wg mnie nie są bardzo słodkie, ale to jest subiektywna opinia.

font-family: 'Comfortaa', cursive;