07.08.2012

Cukinia w tempurze

cukinia w tempurze, co to jest tempura, warzywa w tempurze

W ubiegłą sobotę po raz kolejny wybraliśmy się do House of Sushi. Pretekstem była promocja przygotowana razem z  "Jak pragnę wina", ale jak zwykle okazało się, że wina nie pragniemy tak bardzo jak surowej rybki i znów nie dotarliśmy do tej drugiej restauracji... :)
Muszę przyznać, że z rozbawieniem przyjęliśmy narzekania jednej z Klientek na temat karty dań w której mało było potraw niezawierających "śladowych ilości ryb" i która lepiej od kucharza wiedziała na jakim wywarze została przygotowana zupa Miso :)  

My tym razem skusiliśmy się min. na warzywa w tempurze i zupę Ramen. O ile zupy nie odważyłabym się odtworzyć w domowych warunkach to tempura nie wydawała mi się zbyt trudna do wykonania. Jak się okazało- słusznie :) 
Sama tempura jest banalnie prosta a jej wykonanie zajmuje dosłownie 10 minut! Na pierwszy rzut w ruch poszła cukinia, następnym razem poeksperymentuję z dorszem. Pomyślę też o sosach (intuicja mi podpowiada , że będzie do tego pasował Chutney z agrestu) - wszelkie podpowiedzi mile widziane :)  
Przepis pochodzi z artykułu w Wysokich Obcasach autorstwa Agnieszki Kręglickiej. 


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut 
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • rondel 
  • miska 
  • trzepaczka rózgowa
  • ręczniki jednorazowe
SKŁADNIKI:
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • olej ( w ilości, która zapełni nam pół rondla
  • woda mineralna gazowana schłodzona w lodówce
  • cukinia pokrojona w 1cm plastry 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W rondlu rozgrzewamy olej.
  2. W misce mieszamy ze sobą mąki, dodajemy zimną wodę gazowaną cały czas mieszając aż ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
  3. Cukinię zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. 
  4. Smażymy aż ciasto uzyska złoty kolor.
  5. Gotową cukinię przekładamy na talerz wyłożony ręczniczkiem jednorazowym. 
  6. Całość dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. 
WŁALA:)

1 komentarz :

JustInka pisze...

Każda wersja cukinii to dla mnie niebo w gębie :) Boski przepis !

font-family: 'Comfortaa', cursive;