12.07.2012

Zupa fasolowa

zupa fasolowa, zupa z fasolki szparagowej, zupa wiosenna
Dzisiejszy przepis znowu zaczerpnęłam od Mamy M. To tradycyjna, sezonowa zupa którą podaje się, gdy fasolka jest młoda, jędrna i niełykowata.  Czekamy na nią jak na pierwszy bigos gotowany na Wszystkich Świętych czy barszcz z uszkami podawany tradycyjnie w Nowy Rok. 
Teraz jest już ostatni  dzwonek by zrobić zupę fasolową- mam nadzieję, że poniższy przepis przypadnie Wam do gustu a zupa nie tylko zagości na Waszych stołach w nadchodzący weekend, ale też wpisze się na stałe do Waszych tradycji kulinarnych :)
Zupa najlepiej smakuje, gdy jest tylko lekko podgrzana.


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 1 godziny
POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • duży garnek
  • patelnia

SKŁADNIKI:
  • 4-6 kurzych skrzydełek
  • 30-40 dag fasolki szparagowej (żółtej, zielonej lub mieszanki tych dwóch)
  • 4-5 młodych marchewek pokrojonych w kostkę 
  • 30-40 dag młodych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • kostka rosołowa
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Skrzydełka zalewamy zimną wodą i obgotowujemy na wolnym ogniu.
  2. Po zdjęciu "szumowin" do wywaru dodajemy fasolkę- gotujemy 10 minut.
  3. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę.
  4. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy kostkę rosołową i 2 łyżeczki cukru.
  5. Na patelni przygotowujemy zasmażkę-> roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszając podsmażamy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty
  6. Zasmażkę dodajemy do zupy.
  7. Zagotowujemy.
  8. Zostawiamy do ostudzenia. Podajemy letnią. 

WŁALA :)

2 komentarze :

Anonimowy pisze...

Wszystko OK.. ale po co te kostki rosołowe! Chemiczne fuj

Biedronka pisze...

Drogi Anonimie- wychodzę z założenia że wszystko jest dla ludzi, tyle że należy zachować umiar. Skoro Mama Biedronka dodaje ją do zupy, która tak bardzo nam smakuje i jest sezonowa, to nie widzę w tym nic złego. Raz nie zawsze, dwa nie często, trzy nie nałóg :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;