02.07.2012

Sałatka ze szparagami

sałatka, przepis na sałatkę, szparagi, sos balsamiczny

Dzisiejszy przepis to propozycja na szybki i nieskomplikowany, ale wyrafinowany lunch. Gdy w pracy jedno spotkanie goni drugie, na dworze upał a do urlopu jeszcze kilka tygodni warto, byśmy podarowali sobie "odrobinę luksusu". Grillowane szparagi z szynką parmeńską i serkiem kozim potrafią przegonić największą chandrę. 
Poniższy przepis to połączenie kilku sposobów na podanie szparagów, na jakie natrafiłam na blogach, które obserwuję. Mam nadzieję, że moja wersja sałatki ze szparagami przypadnie Wam do gustu :) 

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia grillowa (lub grill)
  • duża miska 

SKŁADNIKI:
  • pęczek zielonych szparagów
  • mix sałat ( może być także sałata lodowa z rukolą; endywia, cykoria- co akurat macie w lodówce)
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • opakowanie sera koziego
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sos balsamiczny 
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Szparagi płuczemy pod chłodną,bieżącą wodą następnie odłamujemy zdrewniałe końcówki i posypujemy solą i pieprzem.
  2. Część szparagów zawijamy w plasterki szynki parmeńskiej.
  3. Wszystkie szparagi smarujemy z każdej strony oliwą z oliwek.
  4. Na dobrze rozgrzaną patelnię grillową kładziemy szparagi i grillujemy około 2-3 minut z każdej strony.
  5. Grillowane szparagi kroimy na 3 części, układamy na mieszance sałat, następnie posypujemy je pokruszonym kozim serem i płatkami migdałowymi (płatki można wcześniej uprażyć na suchej patelni)
  6. Wierzch sałaty polewamy sosem balsamicznym.  
WŁALA:)

1 komentarz :

Agabi pisze...

zapraszam na konkurs sałatkowy , który właśnie zaczął się na moim blogu. do wygrania zestaw noży laserowo ostrzonych. Pozdrawiam i miłego dnia życzę:)
http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/07/konkurs-kolorowy.html

font-family: 'Comfortaa', cursive;