19.07.2012

Racuchy czekoladowe


racuszki czekoladowe, czekoladowe placuszki, pancakes, naleśniczki czekoladowe

Są w życiu takie poranki, gdy jedyne na co mamy ochotę to czekolada. Po prostu "nie ma zmiłuj"- na przekór diecie i zdrowemu rozsądkowi, który głosem Naszych rodziców mówi nam "Słodycze dopiero po śniadaniu!" człowiek czasem z rana musi zjeść coś czekoladowego! 
Taki też był wczorajszy poranek. W planach miałam zrobienie owsianki, ale jedno spojrzenie za okno wystarczyło, żeby zmienić zdanie.... Na szczęście byłam w posiadaniu "zachomikowanego" przepisu na poniższe racuchy, które nie dość że są mocno czekoladowe, ale też są ekspresowe w wykonaniu! 
Poniższy przepis chciałam opublikować nieco później, ale czego się nie robi dla miłośniczek czekolady, których nie brakuje tam, gdzie pracuję :) Moniko, ten wpis jest specjalnie dla Ciebie!!
Przepis pochodzi ze strony Gosi
W oryginalne racuchy funkcjonują pod nazwą "pancakes", ale dla mnie "pancakes" to zawsze będą placuszki lub racuchy tak jak rosół nie stanie się nigdy "chicken noodle soup" :)
Z podanych proporcji otrzymamy około 15-20 małych placuszków.

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia teflonowa
  • 2 miseczki
SKŁADNIKI:
  •  2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (może być także aromat waniliowy lub Amaretto)
  • 4 łyżki cukru
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W jednej misce mieszamy jajka, mleko i ekstrakt z wanilii.
  2. W drugiej misce mieszamy pozostałe składniki.
  3. Do miski z mokrymi składnikami stopniowo wsypujemy suche składniki i całość mieszamy do połączenia. 
  4. Racuchy smażymy na suchej, teflonowej patelni, przewracając na drugą stronę gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;