22.07.2012

Owoce w syropie

czereśnie w syropie, brzoskwinie w syropie , morele w syropie, wiśnie w syropie

Poniższy przepis pochodzi ze strony Nieśki, która w zeszłym tygodniu opublikowała super patent na owoce w syropie, autorstwa mamy swojego Lubego. Przepisy z tradycją to jak już wiecie to, co Biedronki lubią najbardziej :) 
Popatrzyłam sobie na to, co Nieśka wykombinowała i pomyślałam, że owoce w syropie będą świetnym dodatkiem do zimowych owsianek oraz alternatywą dla wszelkiego rodzaju owoców w syropie, które dodajemy np. do budyniu. Z racji tego, że (zupełnie nie wiedzieć czemu;)) od rozpoczęcia blogowania, przyrost nowych postów jest wprost proporcjonalny do przyrostu mojej masy ciała- postanowiłam zrobić syrop w wersji light- zastępując cukier fruktozą. 
Nie podam Wam dokładnie ile owoców zużyłam -tak naprawdę to, co liczy się w przepisie to nie ilość owoców, ale proporcje składników na syrop i czas pasteryzowania.
Najbardziej żmudnym zajęciem w przygotowaniach okazało się przygotowywanie słoików i drylowanie wiśni i czereśni.
Na zdjęciu widzicie owoce w syropie w 2 wariantach-> w jednym słoiczku są obrane ze skórki brzoskwinie, wydrylowane wiśnie i plasterki cytryny, w drugim natomiast morele, wydrylowane czereśnie i plasterki limonki.

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA:1 godzina
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • rondelek 
  • kilka wyparzonych słoiczków ( ilość zależy oczywiście od tego, ile kilogramów owoców zamierzamy zalać syropem :))
SKŁADNIKI:
  • wypestkowane i pokrojone na dość duże kawałki owoce-> brzoskwinie, morele, czereśnie, wiśnie (w dowolnych proporcjach
  • plasterki limonki, cytryny ( jeśli dodajemy limonkę lub cytrynę pamiętajmy, aby ją wcześniej sparzyć
  • kilka goździków 
  • 1 torebka zielonej herbaty 
  • 12 dag fruktozy lub 60 dag cukru 
  • 400 ml wody
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Owoce układamy ciasno w wyparzonych słoiczkach, przekładając je co jakiś czas plasterkiem cytryny lub limonki. 
  2. Przygotowujemy syrop: do rondelka wlewamy wodę, dodajemy fruktozę lub cukier. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy torebkę zielonej herbaty i kilka goździków i gotujemy kolejne 3-5 minut. 
  3. Gotowym, gorącym syropem zalewamy owoce, następnie słoiczki zakręcamy, odwracamy do góry nogami i zostawiamy do wystygnięcia. 
  4. Po wystygnięciu słoiczków pasteryzujemy je przez 15 minut.
WŁALA:)

5 komentarzy :

Karmel-itka. pisze...

lubię, robię co roku!
zimą, kiedy nastaje chandra... najlepsze są owoce letnie w słodkim syropie!

Shiral pisze...

Pomysł rewelacja! Mam w zapasie dużo nektarynek, może i z nich uda mi się coś zrobić.

Biedronka pisze...

:)))

Biedronka pisze...

Shiral, myślę, że nektarynki będą nawet lepsze niż brzoskwinie bo są bardziej twarde i nie trzeba ich obierać ze skórki :)

Shiral pisze...

W takim razie biorę się za przetwórstwo! Dziękuję za poradę:)

font-family: 'Comfortaa', cursive;