15.07.2012

Dżem brzoskwiniowo-waniliowy

dżem brzoskwiniowy, konfitura brzoskwiniowa
Rzadko zdarza się tak, że zeszłoroczne przetwory kończą się przed rozpoczęciem kolejnego sezonu na dany owoc. Zazwyczaj zostają mi 1-2 słoiczki z konfiturą danego rodzaju. A jednak po raz kolejny okazało się, że nie ma takiej ilości dżemu brzoskwiniowo -waniliowego, która dotrwałaby do następnego lata :)
Dżem stanowi idealny dodatek do gofrów, naleśników a także zimowych owsianek. Jest to też ciekawa alternatywa dla galaretki brzoskwiniowej na którą macie ochotę, gdy dopada Was "mały głód" :)
Przepis pochodzi ze strony Kornika w kuchni.
Jak pisałam wcześniej - ze względu na to, że przetwory przechowuję w mieszkaniu  (zamiast w piwnicy) zawsze pasteryzuję słoiczki (nawet jeśli nie jest to wymagane w przepisie). O rodzajach i sposobach pasteryzacji możecie poczytać tutaj.

POZIOM TRUDNOŚCI:  proste
CZAS PRZYGOTOWANIA:1 godzina +12 godzin +1 godzina
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • garnek 
  • blender 
  • Wysokie naczynie 
  • kilka wyparzonych słoiczków ( z podanych proporcji otrzymałam 15 słoiczków o pojemności około 150-160 ml)
SKŁADNIKI:
  • 3 kg brzoskwiń 
  • ¾ szklanki cukru 
  • laska wanilii 
  • sok z 2 cytryn (około 75 ml)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wieczorem:
  1. Brzoskwinie wrzucamy do garnka z wrzątkiem, potem na chwilę do zimnej wody, wyjmujemy i osuszamy.
  2. Tak sparzone brzoskwinie obieramy ze skórki, przepoławiamy, wyjmujemy pestkę i każdą z połówek kroimy na małe kawałki.
  3.  Brzoskwinie wrzucamy do szerokiego garnka i posypujemy cukrem. Całość mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na noc (w tym czasie brzoskwinie puszczą sok).
 Następnego dnia:
  1. Brzoskwinie smażymy na niedużym ogniu, mieszając aż zmiękną i częściowo rozgotują (nie trwa to długo).
  2. W międzyczasie laskę wanilii kroimy na pół wzdłuż, wyjmujemy ziarnka i przekładamy wraz ze skórką do dżemu. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy całość około ½ godziny. 
  3. Wyjmujemy wanilię a następnie przekładamy do wysokiego naczynia około 500 ml dżemu, który miksujemy blenderem. 
  4. Zmiksowany dżem przekładamy do reszty konfitur, mieszamy i zagotowujemy po czym gotowy, gorący dżem przekładamy do wysterylizowanych słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry nogami i zostawiamy do wystygnięcia.
  5.  Przechowujemy w ciemnym i zimnym miejscu.
WŁALA:)

4 komentarze :

Anka - Weganka pisze...

Ciekawy, chociaż fakt, trochę dużo z nim roboty.

Biedronka pisze...

Roboty jest sporo, ale chyba mniej niż przy dżemie porzeczkowym i chutney'u (brzoskwinie szybko się obiera) Robiąc rano dżemik w międzyczasie obejrzałam film na lapku postawionym na blacie kuchennym więc nie jest tak źle :)

Dusia pisze...

doskonały musi być

Asiek pisze...

I taki właśnie zrobię:)
Dziękuję!

font-family: 'Comfortaa', cursive;