21.07.2012

Czekoladowa mini Pavlova

czekoladowa pavlova, pavlova czekoladowa
Nie wyobrażam sobie lipcowego weekendu bez czekoladowej Pavlovy z malinami i jagodami. Ten bezowy deser o którego pochodzenie do dziś toczy się spór między Nową Zelandią a Australią to jedna z naszych wakacyjnych tradycji. Przynajmniej raz w sezonie musi pojawić się na naszym stole w niedzielny poranek :)
Słodka i chrupiąca beza, która w środku ma konsystencję delikatnego czekoladowego musu w połączeniu z bitą śmietaną i orzeźwiającymi owocami... Pychota!  
Przepis pochodzi ze strony Dorotki. Ja zmniejszyłam tylko ilość cukru- deser, w jego podstawowym wariancie, jest w mojej opinii zbyt słodki. 
Z poniższych proporcji otrzymamy 4 mini Pavlove.

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA:  10 minut +1 godzina (na pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik 
  • blacha do pieczenia 
  • mikser lub blender z przystawką do ubijania białek 
  • wysoka miska 
  • papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
  • 4 białka 
  • 120 g cukru pudru 
  • 2 łyżki przesianego kakao 
  • niecała łyżeczka octu z czerwonego wina lub octu balsamicznego 
  • 40 g gorzkiej, posiekanej czekolady 
  • szczypta soli 
  • dodatki: bita śmietana, owoce
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Nastawiamy piekarnik na 180ºC. 
  2. W misce lub dzieży miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  3. Dodajemy po łyżeczce cukier puder, cały czas ubijając. 
  4. Następnie dodajemy przesiane kakao, niecałą łyżeczkę octu i posiekaną czekoladę. 
  5. Całość delikatnie mieszamy. 
  6. Bezę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę w formie 4 okręgów o średnicy około 10 cm, zachowując między nimi odstępy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  7. Blachę z bezami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150ºC i pieczemy 30 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Po 30 minutach wyłączamy piekarnik i zostawiamy w mim bezy przez kolejne 30 minut ( w tym czasie również nie otwieramy piekarnika) do ostudzenia. 
  8. Bezy podajemy z ulubionymi dodatkami- w moim przypadku była to bita śmietana z malinami i jagodami.
WŁALA:)
font-family: 'Comfortaa', cursive;