07.07.2012

Ciasto drożdżowe z jagodami

ciasto drożdżowe z jagodami, przepis na ciasto drożdżowe, jak zrobić ciasto drożdżowe

Najbardziej w weekendach lubię poranki. Jako typowy ranny ptaszek budzę się zazwyczaj około 5.00 rano (dziwne, że w tygodniu za nic nie mogę się dobudzić o tak wczesnej porze :) i zaczynam buszowanie po domu. Gdy mam dużo energii biorę się za nastawienie chleba, ciasta drożdżowego tak, by było gotowe na podwieczorek. Gdy zaś od rana ogarnia mnie lenistwo- do czasu, aż obudzi się M. oddaję się słodkiemu "nicnierobieniu"...
Weekend to doskonała okazja, by upiec wspomniane wyżej ciasto drożdżowe...Drożdżowe to wśród ciast typowy leniuch- trzeba dać mu czas na odpoczynek i nie dręczyć za bardzo. To całkowite przeciwieństwo muffinek, które wychodzą najlepiej, gdy są robione ekspresowo. 
Poniższy przepis należy do tych, z kategorii "ocalić od zapomnienia". Recepturę na wykonanie klasycznego, jagodowego ciasta drożdżowego zdradziła mi Mama M. A że Mama M. jest moim Mistrzem jeśli chodzi o polską kuchnię- czy potrzeba lepszej rekomendacji? 
Z podanych proporcji otrzymamy dużą blachę ciasta. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

POZIOM TRUDNOŚCI:  średnie 
CZAS PRZYGOTOWANIA:  40 minut +czas na wyrośnięcie ciasta + 45 minut( pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • mikser z przystawką do wyrabiania drożdżowego ciasta ( lub niezawodne, męskie dłonie:))
  • stolnica
  • rondelek
  • sitko lub kubek do przesiewania mąki
  • tortownica
  • 1 miseczka
  • 1 miska
SKŁADNIKI:
  • 80 dag + 3 łyżki mąki tortowej (do zrobienia kruszonki)
  • 9 dag świeżych drożdży
  • około 1 szklanki mleka
  • niecała szklanka + 6 czubatych łyżek cukru (do zrobienia kruszonki)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 całe jajko
  • 5 żółtek
  • 16g cukru waniliowego
  • 1 aromat śmietankowy
  • ½ aromatu waniliowego
  • ½ aromatu pomarańczowego
  • 150g masła (100 + 50)
  • 2 szklanki jagód
  • 2 łyżki bułki tartej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Mąkę dokładnie przesiewamy.
  2. W miseczce robimy zaczyn z drożdży: mieszamy pół szklanki letniego mleka, łyżkę mąki, łyżkę cukru oraz drożdże i odstawiamy do podwojenia objętości.
  3. W rondelku roztapiamy 100g masła. Studzimy.
  4. Gotowy, wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki.
  5. W misce ucieramy jajko z żółtkami i resztą cukru i dodajemy do mąki.
  6. Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta do mąki dodajemy resztę  mleka, aromaty i cukier waniliowy.
  7. Wyrabiamy ciasto (mikserem lub ręcznie) aż zacznie odchodzić od ścianek dzieży/ ręki. W razie potrzeby dodajemy trochę mleka.
  8. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję ( jak na jagodzianki).
  9. Na samym końcu dodajemy roztopione zimne masło i krótko wyrabiamy- tylko do momentu połączenia się składników.  
  10. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  11. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
  12. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy tak, by pokryła blachę
  13. Na dno tortownicy kładziemy 1 część ciasta, na którą rozkładamy jagody zostawiając 2 cm obwódkę  dookoła krawędzi blachy.
  14. Jagody przykrywamy 2 częścią ciasta i dokładnie sklejamy.
  15. Przygotowujemy kruszonkę-> dokładnie wyrabiamy 50 g masła z 6 czubatymi łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki.
  16. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
  17. Ciasto ponownie odstawiamy do podwojenia objętości.
  18. Piekarnik nastawiamy na 175°C.
  19. Ciasto pieczemy około 45 minut.
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;