15.06.2012

Zapiekanka z cukinii w sosie koperkowym

zapiekanka z cukinii, przepis na zapiekankę, jak zrobić zapiekankę

Na  poniższy przepis natrafiłam w Internecie przypadkiem, gdy pewnego dnia Teściowa poprosiła mnie o wyszukanie „czegoś, do czego można wykorzystać żółty ser”. Wszyscy wiemy, że zadań przydzielonych przez Mamusię lekceważyć nie można :)  A ponieważ nie przepadam za ciężkimi, mięsnymi zapiekankami (nie dla mnie lasagne i beszamelowe wariacje) przepis na zapiekankę z cukinii w sosie koperkowym okazał się moim wybawieniem.
Przyznaję się bez bicia- gdy po raz pierwszy robiłam zapiekankę poszłam na skróty i   sos koperkowy wykonałam zgodnie z oryginalnym przepisem- z wykorzystaniem gotowego „fixa”.  Dziś jednak postanowiłam „iść na całość”  i przygotowałam własną wersję sosu - rezultat, ku mojej uciesze, przerósł moje oczekiwania. Sos koperkowy wyszedł przepyszny i wspaniale komponuje  się z zapiekanymi warzywami  :) 
Ostrzegam, że zapiekanka mimo iż zawiera dużo warzyw zdecydowanie nie jest daniem dietetycznym. 


POZIOM TRUDNOŚCI:  średni
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut + 20 minut pieczenia
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • naczynie żaroodporne lub blacha do ciasta
  • 3 naczynia ( miseczki lub pojemniki – co akurat mamy pod ręką)
  • tarka o grubych oczkach
SKŁADNIKI:
  • ok 700 g cukinii
  • 5-6 pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w półplasterki
  • 30 dag pieczarek pokrojonych w talarki
  • 2 cebule drobno posiekane
  • pęczek posiekanego koperku
  • 350 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w cienkie półplasterki.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i przez 10 minut podsmażamy cukinię.
  3. Usmażoną cukinię  przekładamy do miski lub innego pojemnika a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę.
  4. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy je razem z cebulą przez kolejne 10 minut a następnie przekładamy je do miski lub innego pojemnika.
  5. Nastawiamy piekarnik na 190°C i przygotowujemy sos koperkowy
  6. Na patelnię wrzucamy masło.
  7. Gdy masło się roztopi dodajemy 2 łyżki mąki i energicznie mieszając na małym ogniu (przez około 2 minuty) robimy zasmażkę.
  8. Do zasmażki dodajemy śmietanę i lekko podgrzewamy ale tylko do momentu, gdy zasmażka połączy się ze śmietaną.
  9. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy do sosu posiekany koperek oraz sok z cytryny.
  10. Na końcu do sosu rozbijamy 2 jajka, dodajemy sól i pieprz i wszystko razem dobrze mieszamy.
  11. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem ( blachę do ciasta wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia).
  12. Na dno naczynia układamy połowę cukinii, następnie połowę pomidorów a na pomidory połowę pieczarek z cebulą.
  13. Zalewamy wszystko połową sosu koperkowego i układamy drugą warstwę ( cukinia-pomidory- pieczarki z cebulą).
  14. Zapiekankę zalewamy pozostałym sosem a jej wierzch posypujemy żółtym serem.
  15. Całość wkładamy do piekarnika na 20 minut.
  16. Zapiekanka dobra jest zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;